Κόσμος

Λονδίνο: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της οικογένειας του 28χρονου τρομοκράτη-Βίντεο

Λίγες μέρες μετά την επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου από τον Ουσμάν Καν, που φέρεται να είχε εμπνευστεί από την Αλ Κάιντα, η οικογένειά του εξέφρασε τη λύπη της για την πράξη του.

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν, ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου δύο πολίτες έπεσαν νεκροί, ενώ και ο ίδιος έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά.

«Είμαστε λυπημένοι και σοκαρισμένοι με αυτό που έκανε ο Ουσμάν», ανέφερε αρχικά η οικογένειά του δράστη.

Στη συνέχεια καταδίκασαν την επίθεση του 28χρονου, ενώ ζήτησαν να προστατευτεί και η προσωπική τους ζωή λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

«Καταδικάζουμε πλήρως τις ενέργειές του και θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Θέλουμε να ζητήσουμε την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπαν χαρακτηριστικά.

Το προφίλ του Ουσμάν Καν
Ήταν εννέα χρόνια πριν από την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει συνομιλίες του στις οποίες αναφερόταν στους τρόπους χρήσης ενός εγχειριδίου της Αλ Κάιντα για την κατασκευή βόμβας, που είχε αποστηθίσει.

Το απόσπασμα αυτό συνομιλίας που αφορούσε σχέδιο επίθεσης με στόχο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες οδήγησε τις αρχές στη σύλληψη του Καν που ήταν τότε 19 ετών. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2010 από τον 19χρονο τότε Καν η αστυνομία είχε προβεί και στη σύλληψη μιας ομάδα μεγαλύτερων ηλικιακά προσώπων.

https://youtu.be/TX39YsnagO4

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του ο Ουσμάν Καν είχε καταδικαστεί στη μικρότερη ποινή - οκτώ χρόνια φυλάκισης - με την απαίτηση η επιτροπή αποφυλάκισης να αξιολογήσει πριν από την αποφυλάκισή του αν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Τον Δεκέμβριο του 2018 και χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη αξιολόγηση ο Ουσμάν Καν αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ