Κόσμος

Τούρκος αξιωματούχος: Είναι νωρίς να πούμε αν θα αγοράσουμε τα ρωσικά Su-35


Με προσοχή εξετάζει η Άγκυρα το ενδεχόμενο αγοράς των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Τουρκία μελετά προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για προμήθειά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Μελετάμε την πρόταση της Ρωσίας για τα Su-35. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις. Φυσικά, η Τουρκία προμηθεύεται τεχνολογίες και όπλα που ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι θα αγοράσουμε τα Su-35. Σκληρή δουλειά και ανάλυση βρίσκονται ακόμα μπροστά», δήλωσε ο Ντεμίρ, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν, η Τουρκία εξακολουθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την παραγωγή του νεότερου μαχητικού αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών, του F-35.

Η Άγκυρα κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 μετά την αγορά των S-400.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρότζεκτ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020.

«Η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν ενδιαφέρει άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Συνεχίζουμε να συζητάμε τις εξελίξεις αυτής της κατάστασης. Δεν μπορώ να πω τίποτα για τη στάση της αμερικανικής πλευράς, αλλά είμαστε έτοιμοι για θετικό διάλογο». πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, το μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικών Πολιτικών της Τουρκίας Νουρίν Ατεσόγλου Γκούνεϊ δήλωσε στο Sputnik ότι η Τουρκία θα αγόραζε ρωσικά Su-35 αν η Άγκυρα αποφάσιζε ότι το αεροσκάφος αυτό ήταν η καλύτερη επιλογή παρά τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας αγοράς στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ