Κόσμος

Πολιτικός εμφύλιος στην Τουρκία: Προχωρά η διάσπαση στο καθεστώς Ερντογάν - Στελέχη του AKP δημιουργούν αντίπαλα κόμματα

Ένα είδος πολιτικού "εμφυλίου" έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, καθώς οι παραιτήσεις ισχυρών μελών του κόμματος του Ερντογάν AKP, διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αρνείται αυτή την κατάσταση, ωστόσο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκία διαλύεται και το μόνο που μπορεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να μετρήσει αντίστροφα. Σε μια περίοδο που δημιουργούνται νέες πολιτικές οντότητες, αντίπαλες του AKP, και οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν κανονικό ανταρτοπόλεμο εντός της Τουρκίας, η πολιτική αποσταθεροποίηση οδηγεί τη χώρα σε μια ατελείωτη δίνη χάους με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας οφείλουν να προσέξουν, καθώς κατά πάγια τακτική, οι εσωτερικές εντάσεις επεκτείνονται και εκτός των τουρκικών συνόρων...

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε για τους κινδύνους του «απολυταρχισμού» και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα έχει ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ισλαμικού κυβερνώντος Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο άλλοτε σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το ΑΚP επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

«Έχουμε δει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ, με τα προβλήματά της σε κάθε θέμα να αυξάνονται κάθε μέρα μέρα», δήλωσε ο Μπαμπατζάν στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTurk στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε μετά από την παραίτησή του από AKP. «Συνεπώς, έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος», είπε.

Να σημειωθεί ότι και αυτό το νέο κόμμα θα είναι ισλαμικό. Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα είναι «κεντρώο» ή «δημοκρατικό» ή «κεντροδεξιό». Ο Μπαμπατζάν απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να επικρίνει ευθέως τον Ερντογάν, αλλά επανειλημμένα τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας υπό τον «απολυταρχισμό» κατέστρεψε τη χώρα.

«Υπήρξαν σημαντικές αρχές και αξίες κατά την ίδρυση του ΑΚP, αλλά υπήρξε μεγάλη απομάκρυνση από αυτές τις αρχές. Αυτό έχει γίνει ένα εθνικό ζήτημα και αισθανθήκαμε μια σοβαρή ευθύνη απέναντι στη χώρα μας», είπε.

Από καιρό υπήρχαν φημολογίες ότι ο Μπαμπατζάν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, άλλο ιδρυτή του ΑΚΡ, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα αντίπαλο κόμμα. Ο Μπαμπατζάν διευκρίνισε ότι ο Γκιουλ δεν θα συμμετέχει ενεργά στο κόμμα, αλλά εργάζεται ως σύμβουλος ή «μεγάλος αδελφός».

Ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός και από τους στυλοβάτες του κυβερνώντος κόμματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι θα ιδρύσει έναν αντίπαλο πολιτικό σχηματισμό. Ο Μπαμπατζάν απέκλεισε να προσχωρήσει στο κόμμα του Νταβούτογλου.

Ο αριθμός των μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μειώθηκε κατά περίπου 60.000 μετά την εξευτελιστική ήττα του Κόμματος μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μελών του AKP μειώθηκε από 9,7 εκατομμύρια σε 9,1 εκατομμύρια μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, δήλωσε ο Artı Gerçek, προσθέτοντας ότι πάνω από 900,000 συμμετοχές στο κόμμα έχουν ακυρωθεί από τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσια αρνείται τις παραιτήσεις, ισχυριζόμενος ότι οι περισσότερες απώλειες οφείλονται περισσότερα σε θανάτους πρώην μελών του AKP παρά σε διαφωνία, ωστόσο εν λόγω ισχυρισμός απέχει από την πραγματικότητα.

Καθώς οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023 και στην κυβέρνηση έχει κυριαρχήσει ένα εμφυλιακό κλίμα, το μέλλον του Ερντογάν είναι αβέβαιο, και κατ' επέκταση, μια μεγάλη περίοδος πολιτικής (και κοινωνικής λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας) αποσταθεροποίησης χτυπάει την πόρτα της Τουρκίας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ