Κόσμος

Ο δεσμός του γερουσιαστή Lindsey Graham και των εκπροσώπων των Τούρκικων συμφερόντων - Χρηματοδοτήθηκε από τον ξάδερφο του Ερντογάν

Το Αρμενικό Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών εξέδωσε δήλωση και παρουσίασε μια σύνδεση μεταξύ του γερουσιαστή των ΗΠΑ Lindsey Graham και των εκπροσώπων των Τούρκικων συμφερόντων.

Σύμφωνα με τη παρουσίαση, μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τράμπ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά για το ψήφισμα της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Σώμα, η οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προσβάλλει βαθιά το τουρκικό έθνος.

Διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα αυτό θα μπορούσε να σκιάσει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Στη συνάντηση μεταξύ Trump και Ερντογάν συμμετείχαν πολλοί νομοθέτες, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος άσκησε επίσης βέτο στο ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως αναφέρει η δήλωση: αφού μελετήθηκαν οι πηγές χρηματοδότησης του Graham και η σχέση του με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, αποκαλύφθηκαν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες:

Το 2016 ο Γκράχαμ χρηματοδοτήθηκε ενεργά από τον ξάδελφο του Τούρκο Προέδρου Ερντογάν, τον Halil Mutlu. Είναι ο πρόεδρος του Τουρκικού Λόμπι, ο οποίος προεδρεύει του Ιδρύματος Türken και συμπροεδρεύει επί του παρόντος με την Προεδρία της Τουρκικής Αμερικανικής Διευθύνουσας Επιτροπής (TASC). Το 2014 συναντήθηκε με τον τότε κυβερνήτη της Ιντιάνα και τωρίνο Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence. Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις από τους γερουσιαστές που ψήφισαν εναντίον του ψηφίσματος

H. Res 296 ήταν από την Ιντιάνα. Όσο για τον Lindsay Graham, όχι μόνο ο Halil Mutlu, αλλά και η σύζυγός του, Lynn Mutlu, του έδωσαν χρήματα. Αυτά τα δύο έχουν μεταφέρει συνολικά $10,800 δολάρια όχι μόνο στον Graham, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του. Επιπλέον, ο Halil Mutlu μεταβίβασε στην Ilhan Omar $ 1.500 στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ήταν εκείνη που απείχε από την ψηφοφορία για την ψήφιση της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Βουλη.
Το 2006, ο γερουσιαστής Lindsey Garaham έλαβε επίσης χρηματοδότηση από τον Τούρκο επιχειρηματία Murat Guzel, ο οποίος μετέφερε σχεδόν τα $18.900. Από το 2014 έως το 2015 ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος του MUSIAD, ο οποίος υποστήριξε την τουρκική αμερικανική διευθύνουσα επιτροπή (TASC) για την καταπολέμηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Murat Guzel είναι τώρα ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TASC. Το TASC και το MUSIAD είναι Τουρκικές οργανώσεις με έδρα τις Η.Π.Α. που ασχολούνται με αντι-Αρμενικές και αντι-Κουρδικές ομάδες πίεσης. Το 2016 ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει προσωπικά αυτές τις δομές.

Το 2009, ο Lindsay Graham έλαβε επίσης 5.000 δολάρια από την Επιτροπή Πολιτικής Δράσης του Βορειοανατολικού Τουρκικού Συνασπισμού.

Εκπρόσωποι της εταιρείας lobbying της Greenberg Traurig LLC βρίσκονται επίσης σε ενεργό επαφή με την Lindsay Graham. Η τελευταία έχει προσληφθεί από την Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια, η οποίο με τη σειρά της προσέλαβε το 2019 τρεις άλλες οργανώσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, καταβάλλοντας συνολικά 1.538.000 δολάρια. Η Greenberg Traurig βρίσκεται σε ενεργό επαφή με αρκετούς εκπροσώπους του Κογκρέσου, κυρίως με τον Lindsey Graham. Μόνο το 2019, εκπρόσωποι της Greenberg Traurig LLC έχουν στείλει e-mail στον Graham αρκετές φορές και είχαν δύο συναντήσεις που επικεντρώνονται στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ