Κόσμος

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Δεν μετανιώνω για την ‘περεστρόικα’ - Θέλαμε να απαλλαγούμε από το τείχος της δυσπιστίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του δηλώνει πως δεν έχει καμία απογοήτευση για την ‘περεστρόικα’., ενώ όπως τονίζει, πιστεύει ότι ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση μιας νέας σκέψης εξωτερικής πολιτικής.

 

Ο Γκορμπατσόφ έκανε το σχόλιο σε μια συνέντευξη με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με αφορμή  την 30η   επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Εσείς δώσατε στους Γερμανούς την ενοποίηση, αλλά σύντομα όταν χάσατε τη θέση σας η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, πως τα βλέπετε σήμερα;»

«Γιατί δεν με ρωτάτε εάν έχω μετανιώσει για την ‘αναδιάρθρωση’; Ένα σημαντικό στοιχείο της περεστρόικα ήταν αυτή η νέα σκέψη της εξωτερικής πολιτικής, περιλάμβανε καθολικές αξίες  και πυρηνικό αφοπλισμό καθώς και ελεύθερες εκλογές… Όταν ξεκινήσαμε την περεστρόικα γνωρίζαμε ότι αναλαμβάνουμε κίνδυνο, αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση συμφώνησε ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδιάρθρωση αποσκοπούσε στην απομάκρυνση της χώρας από το αδιέξοδο.

«Δεν χρειαζόμασταν το σιδερένιο παραπέτασμα, θέλαμε να απαλλαγούμε από το τείχος της δυσπιστίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», σχολίασε.

Ο Γκορμπατσόφ, 88 ετών, πιστεύει ότι η ενοποίηση της Γερμανίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του. Πιστεύει ότι οι Γερμανοί είχαν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1989 υπήρχαν 380 χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά τους διατάχθηκε να μην παρέμβουν.

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης είπε ότι δεν είχε νοσταλγία για τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι νέοι ηγέτες απέτυχαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ασφαλείας, ειδικά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές και η επέκταση προς τα ανατολικά του ΝΑΤΟ να μεταφέρει αυτές τις γραμμές στα ρωσικά σύνορα», είπε.

Ο Γκορμπατσόφ υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει πρόσφατα από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να υιοθετήσουν κοινή δήλωση κατά του πυρηνικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες πυρηνικές δυνάμεις, θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και τις διαβουλεύσεις.

 

Πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...