Κόσμος

The Guardian: Ήρθε η ώρα για τον Ερντογάν να φύγει από την εξουσία

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» φιλοξένησε πρόσφατα δημοσίευμα που πραγματικά «καίει» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για την εμμονή του στην εξουσία όσο και για τις πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει, με αποτέλεσμα να στρέψει την Τουρκία σε αρκετές διπλωματικές αντιπαραθέσεις και όχι μόνο.

Ο γνωστός πολιτικός σχολιαστής Simon Tisdall σε πρόσφατο άρθρο του επικεντρώνεται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα για τον Τούρκο Πρόεδρο να αποχωρήσει από την εξουσία και την διακυβέρνηση της χώρας του.

Τα λάθη του Ερντογάν και το εσωτερικό της χώρας
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εάν ο Ερντογάν πραγματικά ανησυχούσε για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας του, θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως» ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «η εισβολή που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά λαθών» του Τούρκου Προέδρου.

Ο αρθρογράφος αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι ο Ερντογάν «βλάπτει τη χώρα του, ενώ εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα όχι επειδή είναι δημοφιλής, αλλά λόγω του φόβου που προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας του και της εξουσίας που ασκεί με αυταρχικό τρόπο», καταλήγοντας ότι «ήρθε η ώρα να φύγει» εννοώντας από την διακυβέρνηση της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων κατά τριών Τούρκων Υπουργών , καθώς επίσης επέβαλαν δασμούς στον τουρκικό χάλυβα, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Επίσης, υπάρχει διακομματική συναίνεση και συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να τιμωρηθεί η Τουρκία με αυστηρότερες κυρώσεις, ενώ πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να «παγώσουν» τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα.

Επιπρόσθετα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ο οποίος περιλαμβάνει 22 χώρες, κατήγγειλε τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και δήλωσε ότι εξετάζει μέτρα εναντίον της Άγκυρας εξίσου.

Ο Tisdall αναφέρει στο άρθρο του «The Guardian» ότι «όλοι οι δυτικοί ηγέτες έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης» για αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Συρία, διότι «γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τι είναι ο Ερντογάν, αλλά για λόγους realpolitik, εθελοτυφλούσαν.»

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος προσθέτει πως «πλέον πολλοί από αυτούς τους Δυτικούς ηγέτες θα ήθελαν να δουν τον Ερντογάν να αποσύρεται, ο οποίος κατάφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ να μοιάζει με αφελή ηλίθιο», ενώ υπογράμμισε πως αρκετές περιφερειακά κράτη ανησυχούν με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης και αναδιοργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ας αποχωρήσει μόνος του προτού τον «ρίξουν»
Στο σημείο αυτό, ο πολιτικός αναλυτής λέει πως «η πρόωρη αποχώρηση του Ερντογάν από την διακυβέρνηση της Τουρκίας του θα ήταν προς όφελος των Ευρωπαίων, ωστόσο η απαλλαγή του από την εξουσία είναι θέμα των Τούρκων πολιτών».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ως παραδείγματα τις εκλογές του Ιουνίου, όπου το κυβερνών κόμμα υπέστη τρομερές ήττες, χάνοντας τον έλεγχο σε πέντε από τις έξι πολυπληθέστερες πόλεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την «διπλή» εκλογή του «κεμαλικού» Ιμάμογλου.

Στο δημοσίευμά του στην εφημερίδα «The Guardian» ο Simon Tisdall καταλήγει λέγοντας πως «ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατία και όχι μια μονοπρόσωπη δικτατορία και σταδιακά καταρρέει η χαρισματική αύρα που κάποτε είχε και θα ήταν καλύτερο και προτιμότερο για τον ίδιο να φύγει από την εξουσία, προτού τον ρίξουν».

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ