Κόσμος

Ο Τσαβούσογλου ανέβασε βίντεο «υμνώντας» τον Ρ. Ντενκτάς


Ο Τσαβούσογλου ανέβασε βίντεο «υμνώντας» τον Ραούφ Ντενκτάς.

Βίντεο με το οποίο υμνεί τον πρώην κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ανέβασε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Στο βίντεο ακούγεται να μιλάει ο Ραούφ Ντενκτάς ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται πλάνα από την κατεχόμενη Κύπρο με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους αλλά και από τον Πενταδάκτυλο.

Η δημοσίευση αυτή έγινε μετά από την ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος άσκησε κριτική στην Τουρκία, για τον πόλεμο στη Συρία, με αναφορές και στην Κύπρο το 1974.

Συγκεκριμένα έγραψε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Ειρηνική Άνοιξη" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί να την κατεβάζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάρτηση Ακιντζί, προκάλεσε και την οργίλη αντίδραση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος υπενθύμισε στον κατοχικό ηγέτη, ότι τη θέση του, την οφείλει στην Τουρκία κι ότι πρέπει να μάθει τα όρια του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ