Κόσμος

Ζαρίφ: Το Ιράν ανοικτό για συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε σε δηλώσεις του πως η Τεχεράνη ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ, παρά την κλιμάκωση των διμερών εντάσεων.

Το Ιράν ήταν πάντοτε έτοιμο για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία ή τη διαπραγμάτευση μέσω διαμεσολαβητών, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε οτιδήποτε με την Σαουδική Αραβία, η Σαουδική Αραβία είναι γείτονάς μας ... Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μιλάμε ο ένας στον άλλο και έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε με τη Σαουδική Αραβία είτε άμεσα είτε μέσω μεσαζόντων. Ποτέ δεν απορρίψαμε κανέναν ενδιάμεσο», δήλωσε ο Ζαρίφ στον τηλεοπτικό φορέα του TRTWorld σε συνέντευξη που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή.

Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου μέσω διαλόγου, που ονομάστηκε Hormuz Peace Endeavour ή HOPE. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι και οι οκτώ χώρες του Κόλπου έχουν ενθαρρυνθεί να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Ο Ρουχανί παρουσίασε την πρωτοβουλία κατά την 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για τον σκοπό αυτό.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας καθώς και της περιοχής του Κόλπου στο σύνολό του αυξήθηκαν μετά από πολλές επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στην περιοχή. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό της Παρασκευής, ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από μια έκρηξη στα ανοικτά του σαουδαραβικού λιμανιού της Τζέντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ