Κόσμος

Οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 στον «εχθρό» της Κίνας και εκείνη απειλεί με «αντίμετρα»!

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την πρώτη αίτηση της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν, πλέον οι ΕΔ της χώρα είναι πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για 66 νέα μαχητικά F-16, ώστε να ξεκινήσει η αντικατάσταση μερικών εκ των παλαιοτέρων αεροσκαφών.

Το πακέτο της προβλεπόμενης πώλησης συμπεριλαμβάνει 66 μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-16 C/D Block 70, 75 μηχανές της General Electric και άλλο συναφή εξοπλισμό, διευκρίνισε η DSCA, σύμφωνα με την οποία η πώληση υπηρετεί τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, την ασφάλεια στην περιοχή και το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει ήδη επικρίνει την πώληση, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κάνει οι ΗΠΑ προς την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του, και έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα», χωρίς να δώσει όμως άλλες διευκρινίσεις.

«Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη είναι κρίσιμης σημασίας για την ικανότητα της Ταϊβάν να υπερασπιστεί τον κυρίαρχο εναέριο χώρο του, ο οποίος δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», επεσήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε νωρίτερα το καλοκαιρί στο Fox News ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση αυτή.

Ο Πομπέο εξήγησε ότι η πώληση «συνάδει με την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ» και πρόσθεσε η Ουάσινγκτον «απλώς τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει δώσει σε όλες τις πλευρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ