Κόσμος

«Μega deal» Άγκυρας-Μόσχας - Δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας κατασκευάζεται στην Τουρκία

Σφίγγουν οι δεσμοί Μόσχας - Άγκυρας, με την αμυντική συνεργασία τους να περνά στη φάση της αναβάθμισης. Άδεια έδωσε η Τουρκία στη Ρωσία για κατασκευή δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η εταιρεία Akkuyu Nuclear (ανήκει στην Rosatom, την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας), η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας πήρε την άδεια για την έναρξη της κατασκευής των εγκαταστάσεων του δέυτερου πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε η Rosatom.

Ο υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Τουρκία χορήγησε την βασική άδεια για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» υπεγράφη τον Μάιο του 2010. Ο σταθμός θα είναι ισχύος 4800 MW και θα παράγει 35 δισεκατομμύρια KW (κιλοβατώρες) ετησίως. 

Και όλα αυτά την στιγμή που μόλις πριν λίγα 24ωρα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει όπως πρώτα αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι θέλει να γίνει πυρηνική δύναμη.

«Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν. Κάθε ανεπτυγμένο έθνος έχει (σ.σ.: πυρηνικές κεφαλές)» και ανέφερε ότι ουδείς δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ ακριβώς διότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε στην Ελλάδα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ