Κόσμος

Στη σκιά του G7 η συνάντηση Μακρόν με ανώτατη ιρανική αντιπροσωπεία

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την επερχόμενη συνάντησή του με ανώτατη ιρανική αντιπροσωπεία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) η οποία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στην παραθαλάσσια πόλη Μπιαρίτζ, και ανέφερε ότι θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

«Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του G7, θα συναντηθώ με τους Ιρανούς για να προτείνουμε λύσεις», ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος. Η Γαλλία έχει επιδιώξει αυτό το καλοκαίρι να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για να μετριάσει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης. Η συνάντηση του Μακρόν με την ιρανική αντιπροσωπεία είχε ήδη ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Παρίσι. Ο Ζαρίφ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια διεθνή διπλωματική περιοδεία με την επίσκεψη του στο Κουβέιτ, ενώ συνέχισε με ταξίδια στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Επειτα από τις συνομιλίες του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κίνα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Επειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του Μακρόν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να συζητήσει τις γαλλικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν χαλάρωση των κυρώσεων και μηχανισμό αποζημίωσης προς τον λαό του Ιράν, σε αντάλλαγμα της πλήρους συμμόρφωσης με τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, την οποία έλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

«Υπάρχουν καλές προτάσεις στο τραπέζι, τόσο από τη γαλλική όσο και από την ιρανική πλευρά, και αύριο θα τις συζητήσουμε εκτενώς», δήλωσε ο Ζαρίφ στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν επιχείρηση ασφάλειας για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. «Μην περιμένετε να παραμείνουμε ήσυχοι όταν κάποιος έρχεται στα ύδατά μας και μας απειλεί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ