Κόσμος

Οι πρώτες εικόνες από την εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός απροσδιόριστου «νέου όπλου» -άλλη μια προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να ασκήσει πιέσεις σε Ουάσιγκτον και Σεούλ για τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά και τα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια- επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους χθες Παρασκευή, ανέφερε το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ο Κιμ εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» για «τις μυστηριώδεις και φανταστικές επιτυχίες» του στρατού του στις πρόσφατες δοκιμές και δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει «ανίκητες στρατιωτικές ικανότητες που κανείς δεν θα τολμά να προκαλέσει».

Βόρεια Κορέα: Έκτη δοκιμή οπλικών συστημάτων σε τρεις εβδομάδες

Επρόκειτο για την έκτη δοκιμή οπλικών συστημάτων από τα τέλη Ιουλίου, ενώ μοιάζουν να περιπλέκονται οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ουάσινγκτον για τη Βόρεια Κορέα, ο Στίβεν Μπίγκαν, θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσει τις προσπάθειες για να ξαναρχίσει η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Παρασκευή.

Η είδηση για το ταξίδι του Μπίγκαν ακολουθεί τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο κατά την οποία ο Κιμ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να ξαναρχίσει τις διμερείς συνομιλίες και να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων μόλις τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία διεξάγουν τον τρέχοντα μήνα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας τερματιστούν. Η Πιονγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα γυμνάσια αυτά, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας σαφές ότι τα θεωρεί γενική πρόβα εισβολής στη βορειοκορεάτικη επικράτεια.

Ειδικοί επικρίνουν τον Τραμπ για την ανοχή του στις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάστηκε ο ίδιος τύπος πυραύλων με αυτούς που εκτοξεύθηκαν τη 10η Αυγούστου, αναφέρει το ΑΠΕ. Η Πιονγιάνγκ είχε και τότε κάνει λόγο περί δοκιμής «νέου όπλου». Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ υποβάθμισε τις πρόσφατες δοκιμές των πυραύλων της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν παρέβησαν τη δέσμευση του Κιμ να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ιδίως διηπειρωτικών. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως έλαβε μια «πολύ όμορφη επιστολή» από τον Κιμ και ότι θα μπορούσε να ξανασυναντηθεί μαζί του. Ειδικοί, ωστόσο, επικρίνουν τον Τραμπ λέγοντας ότι με τη χαλαρή στάση δίνει χώρο στο καθεστώς του Κιμ να συνεχίζει τις δοκιμές και να αποκτά μοχλό πίεσης ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου συνεχίζουν να έχουν πρακτικά ανασταλεί μετά το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ νωρίτερα φέτος, παρότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστης συνάντησής τους την 30ή Ιουνίου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη να ξαναρχίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ