Κόσμος

Νέο «χαστούκι» σε Ερντογάν- Η Βραζιλία απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Αλί Σιπάχι

Στο κενό έπεσαν οι απόπειρες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει την έκδοση του Αλί Σιπάχι από την Βραζιλία, ώστε να δικαστεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει την έκδοση του Σιπάχι, ο οποίος είναι μέλος του Χιζμέτ, του ισλαμιστικού τάγματος του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα έκδοσης του πολιτικού εχθρού του Τούρκου Προέδρου, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Ο Σιπάχι είναι ένας επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης εστιατορίων στο Σάο Πάολο) και υποστηρικτής του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν πως κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Βραζιλία: Δεν είμαστε σίγουροι αν θα τον δικάσουν δίκαια
«Δεν υπάρχει ουδεμία εξασφάλιση ότι το πρόσωπο που θα εκδοθεί θα δικαστεί με εγγυημένα αμερόληπτο τρόπο από ανεξάρτητο δικαστή», ανέφερε ο Έντισον Φακίν στην απόφασή του, η οποία υιοθετήθηκε από το πενταμελές δεύτερο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Το γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας τάχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου εναντίον της έκδοσης του Σιπάχι, ο οποίος ζει στη Βραζιλία τα τελευταία 12 χρόνια, σημειώνοντας ότι δεν έχει στη διάθεσή του κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν διαπραχθεί από το Χιζμέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ