Κόσμος

Μαχητικά F-35 "κατακλύζουν" βάσεις της ΕΕ - Εναλλακτικούς προμηθευτές αναζητά η Lockheed Martin - Έρχεται διατλαντική πολεμική άσκηση

Με μαχητικά F-35 θα γεμίσουν οι ευρωπαϊκές συμμαχικές βάσεις το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια άσκησης του ΝΑΤΟ και στον απόηχο της ανακοίνωσης της Lockheed Martin για αναζήτηση νέων προμηθευτών για τον εφοδιασμό εξαρτημάτων, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Η εν λόγω νατοϊκή άσκηση μοιάζει να είναι και ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία, εν μέσω της διαμάχης για τους S-400 και τα F-35, ενώ η ενισχυμένη παρουσία του νέου μαχητικού στην Ευρώπη αποτελεί από μόνη της μια εξέλιξη υψηλής σημασίας, καθώς φαίνεται πως τα μαχητικά θα αρχίσουν να "μοιράζονται" σε ξένες χώρες προς αναβάθμιση της άμυνας και του οπλοστασίου.

Τα αεροσκάφη F-35 A Lighting II και F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ γεμίζουν τις αεροπορικές βάσεις Ευρωπαίων Νατοϊκών συμμάχων, προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα και η διαλειτουργικότητα των μεταξύ τους επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκπόνησε η αμερικανική αεροπορική βάση στην Ευρώπη οι παραπάνω κινήσεις γίνονται στα πλαίσια μιας διατλαντικής πολεμικής άσκησης, ονόματι Rapid Forge. Μία αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ που διοργανώνεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα με σκοπό την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, τη βελτίωση της ετοιμότητας, την εκμάθηση των νέων μαχητικών μοντέλων και την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Τα μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν ήδη στις βάσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, με περισσότερες να ακολουθούν. Τα F-15 έφτασαν στην βάση Amari της Εσθονίας πραγματοποιώντας προσγείωση ανεφοδιασμού. Τα μαχητικά F-35, μαζί με ένα C-130J Super Hercules, έκαναν την εμφάνιση τους στην Air Base της Πολωνίας, ενώ ο υπόλοιπος στόλος των F-35 και F-15 βρίσκεται στην βάση Lielvarde της Λετονίας.

Η συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και επιχειρήσεις όπως το Rapid Forge ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς των συμμάχων, την τεχνική τους κατάρτιση ενώ παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και το συντονισμό εντός του ΝΑΤΟ.

Ζητούνται εναλλακτικοί προμηθευτές μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας

Η Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για τον εφοδιασμό εξαρτημάτων των F-35 στις ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση του Πενταγώνου την προηγούμενη εβδομάδα να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Lockheed ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα κέρδη και πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 1,42 δισ. δολ., ή 5 δολ. ανά μετοχή.

«Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να περιορίζουν κάθε επίπτωση στην μελλοντική παραγωγή είτε στη βιωσιμότητα και παραμένουμε στο σωστό δρόμο για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και να παραδώσουμε 131 μαχητικά αεροσκάφη F-35 αυτό το έτος», δήλωσε η Μέριλιν Χιούσον, διευθύνουσα σύμβουλός της Lockheed Martin στους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Η Τουρκία ξεκίνησε την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων S-400 νωρίτερα αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να ξεκινήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ