Κόσμος

Επίθεση Γερμανίας κατά ΗΠΑ για το Μεσανατολικό: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού a la carte

Επίθεση στις ΗΠΑ έκανε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Κριστόφ Χόισγκεν, με αφορμή το Μεσανατολικό.

Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιλέγει ποια τμήματα του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται και ποια θα αψηφά, κάνοντας αναφορά για παραβιάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ.

«Πιστεύουμε στο κράτος του διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύουμε στο κράτος του ισχυρότερου. Για εμάς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte», είπε ο Χόισγκεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σχολίασε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιμένουν στην τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Βόρεια Κορέα, αλλά να σιωπούν όταν παραβιάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ.

Η τοποθέτηση του Γερμανού διπλωμάτη έγινε μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δεκάδων Παλαιστίνιων σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει στο παρελθόν νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, με τις οποίες απαιτούσε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, καταδίκασε τις κατασχέσεις γης, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στο Ισραήλ μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η αποφασιστικά και απροκάλυπτα φιλο-ϊσραηλινή στάση του Ρεπουμπλικάνου εξώθησε τους Παλαιστίνιους να απορρίπτουν πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή για την ειρήνη. Ο Τραμπ αναγνώρισε την προσάρτηση μεγάλου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν στο Ισραήλ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ενώ περιέκοψε δραστικά την οικονομική βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στους Παλαιστίνιους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ