Κόσμος

Γιβραλτάρ: Μόνοι μας συλλάβαμε το ιρανικό τάνκερ - Δεν μας έδωσε εντολή η Βρετανία

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, βρετανική υπερπόντια περιοχή, ανέφερε ότι κρατά ιρανικό σούπερ τάνκερ φορτωμένο με δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ ανέφερε ότι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν με εντολή καμίας άλλης χώρας ή τρίτης πλευράς. Πρόσθεσε ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με το Grace 1 ελήφθησαν επειδή η κυβέρνηση πιστεύει πως παραβιάστηκαν οι κυρώσεις.

«Όλες οι σχετικές αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα ελήφθησαν άμεσα από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ που είχε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το πλοίο ενεργούσε κατά παράβαση των κυρώσεων που ισχύουν κατά της Συρίας» ανέφερε στη Βουλή ο Φαμπιάν Πικάρντο.

Στην 4 Ιουλίου βρετανοί πεζοναύτες και αρχές του Γιβραλτάρ έθεσαν υπό κράτηση το σούπερ τάνκερ Grace 1 που υποτίθεται ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής υπουργό του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο, τέτοια μέτρα ελήφθησαν εξαιτίας «πληροφοριών που έδιναν στην κυβέρνηση του Γιβραλτάρ βάσιμους λόγους να υποθέτει ότι το Grace 1 ενεργούσε αντίθετα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας».

Η Τεχεράνη απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Μετά το περιστατικό το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διαμαρτυρήθηκε για την κράτηση του τάνκερ στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέρ.

Το υπουργείο αποκάλεσε την κίνηση «μορφή πειρατείας» και φέρεται να παρείχε στοιχεία στον πρέσβη ότι το Grace 1 κατευθυνόταν σε επιτρεπόμενο προορισμό.

Το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανικό έδαφος και βρίσκεται στα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου, γειτονικά στην Ισπανία, με πληθυσμό 32.000 άτομα. Η περιοχή αυτοδιοικείται σε όλους τους τομείς όπως και τον φορολογικό, εκτός από την εξωτερική πολιτική και άμυνα, που βρίσκονται υπό βρετανική δικαιοδοσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ