Κόσμος

Βρυξέλλες: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι συζητήσεις για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Εκ νέου θα εξεταστεί το ζήτημα  την Παρασκευή και εάν δεν επιτευχθεί και πάλι συμφωνία, τότε το θέμα των τουρκικών κυρώσεων θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Αδιέξοδο επήλθε στις συζητήσεις των μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι «28» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Αιτία αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Κύπρου επί του κειμένου που προωθήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του επίμαχου κειμένου, αναγραφόταν ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

 

Ωστόσο, η Λευκωσία – σύμφωνα με το ΑΜΠΕ – αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη φράση, επιθυμώντας να προστεθεί η φράση «στοχευμένα μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα εξεταστεί εκ νέου την Παρασκευή.

Εφόσον και πάλι δεν επέλθει συμφωνία, τότε το ζήτημα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο κείμενο, σ’ αυτό περιγράφονταν τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν εναντίον των τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κύπρος.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι προωθούμενες κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων, καθώς και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ