Κόσμος

Γκάφα ολκής από τον γερμανικό στρατό: Πούλησε μεταχειρισμένο υπολογιστή με απόρρητο αρχείο

Ακούγεται απίστευτο, όμως, ο Γερμανικός στρατός υπέπεσε σε μία τεράστια γκάφα. Υπηρεσία του υπουργείου, πούλησε υπολογιστή που ο σκληρός του δίσκος περιείχε τουλάχιστον ένα απόρρητο αρχείο.

 

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, στον φορητό υπολογιστή που πούλησε ο γερμανικός στρατός υπήρχαν οδηγίες χρήσης του εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών MARS, σε έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητες πληροφορίες- αποκλειστικά για επίσημη χρήση». Κατά τα φαινόμενα, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να διαγράψουν τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου πριν από την πώληση του υπολογιστή.

Ποιος αγόρασε τον υπολογιστή
Ο αγοραστής ήταν ένας Βαυαρός δασοκόμος, που απέκτησε τέσσερις μεταχειρισμένους υπολογιστές από τον δημόσιο οργανισμό που εκποιεί μεταχειρισμένο κρατικό εξοπλισμό, μέσω δημοπρασίας στο eBay το 2018.

Σε έναν από αυτούς υπήρχε ακόμη εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιούσε κανείς το όνομα του τελευταίου χρήστη ως συνθηματικό, αποκτούσε πρόσβαση στα περιεχόμενά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο νέος ιδιοκτήτης ενημέρωσε το υπουργείο για το εύρημά του τον Μάρτιο.

Η απάντηση για την γκάφα του γερμανικού στρατού
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν μπορούσε να αντλήσει «κρίσιμες» πληροφορίες για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα του γερμανικού πυροβολικού από το έγγραφο.

Το υπουργείο ενημέρωσε την εφημερίδα ότι μετά τη διαμαρτυρία του αγοραστή, εξέτασε «εξαντλητικά» τα αρχεία του ως προς τις πωλήσεις μεταχειρισμένου εξοπλισμού πληροφορικής και διαπίστωσε ότι το 2016, ακόμη ένας υπολογιστής τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου του οποίου δεν είχαν διαγραφεί πωλήθηκε επίσης μέσω του VEBEG. Πάντως, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσον αυτός ο σκληρός δίσκος περιείχε εμπιστευτικά δεδομένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το υπουργείο Αμυνας αγόρασε ξανά τον υπολογιστή του γερμανικού στρατού με το επίμαχο αρχείο. Ο νέος κάτοχος του τον επέστρεψε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά κράτησε τους άλλους τρεις υπολογιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ