Κόσμος

Αυτό είναι το αδύνατο σημείο της Τουρκίας: "Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο μέσω Ελλάδας" - Ανησυχεί η Άγκυρα για τα UAV

Δημοσίευμα γεμάτο πανικό εμφανίστηκε στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, αναφορικά με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου, αλλά και της δράσης των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων μέσω της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά πως τα μη επανδρωμένα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα του σύγχρονου πολέμου, τόσο σε επιθετικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο.

Συγκεκριμένα, ανησυχία για την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, εκφράζει πρωτοσέλιδα σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ ειδικά μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατ. Μεσόγειο, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος της Τουρκίας, όπως εκτιμά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο», η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Αθήνα προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση με τους S-400 μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον. «Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει γεωπολιτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν τώρα στη ‘μάχη’ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση συμφωνίας αμερικανικά και ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν το Αιγαίο», αναφέρεται.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον περιστρέφονται επί του παρόντος γύρω από τη συνέχιση της χρήσης των μη επανδρωμένων τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία είναι ήδη εγκατεστημένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας ή άλλων δύο τύπων drones.

«Δύο εναλλακτικές βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη βάση της Λάρισας λήγει τον Αύγουστο. Η πρώτη επιλογή είναι η τοποθέτηση KC-135 Stratotanker και το άλλο σενάριο είναι η ανάπτυξη νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του RQ-4 Global Hawk, αντί των υφιστάμενων τύπου MQ-9 Reaper», επισημαίνει η ‘Γενί Σαφάκ’, η οποία προσθέτει ότι αφού γίνει η απαραίτητη εξέταση των στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σούδα της Κρήτης, στις Σέδες της Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη της Καβάλας, η εγκατάσταση των αμερικανικών drones αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Το RQ-4 Global Hawk έχει τη δυνατότητα να πετά επί 24ώρου βάσεως και να παρακολουθεί από ύψος που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα.

Η Ελλάδα –όπως αναφέρεται- έχει δώσει το ‘πράσινο φως’, αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου να είναι πιο συχνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ