Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: Μια ανάσα από τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι της Τουρκίας

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει στην Κωνσταντινούπολη που περιμένει στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής να μάθει αν ο νέος της δήμαρχος θα είναι ο νικητής της πρώτης αναμέτρησης του Μαρτίου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ή ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι δύο αντίπαλοι ολοκληρώνουν αυτές τις ημέρες τις προεκλογικές εμφανίσεις τους για μια εκλογική διαδικασία, που ως προς τη σημασία της, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια της μεγαλούπολης του Βοσπόρου, όπως σημειώνει η DW.

Ακόμη και οργισμένοι οπαδοί του AKP λένε ότι θα ψηφίσουν Ιμάμογλου
Από την ψήφο των 16 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα φανεί, εάν η Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πολεμά με νύχια και με δόντια για να μην περάσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια της αντιπολίτευσης, είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα μέσω δημοκρατικών εκλογών. Η ακύρωση του πρώτου γύρου στις 31 Μαρτίου έχει εξοργίσει ακόμη και τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Έκαναν τον Ιμάμογλου να χάσει τις εκλογές που κέρδισε», λέει ένας άνδρας. «Παρά το ότι ο είμαι υποστηρικτής του ΑΚΡ, αυτή τη φορά θα ψηφίσω τον Ιμάμογλου». Κάθε βράδυ πριν τελειώσει το Ραμαζάνι ο Εκρέμ Ιμάμογλου συναντιόταν με μία διαφορετική οικογένεια. Μια εξαιρετικά ισχυρή μιντιακή εικόνα του νέου, δυναμικού και συντηρητικού υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που πολλοί οπαδοί του αποκαλούν «Ομπάμα της Τουρκίας».

Ο Ιμάμογλου στηρίζει τις ελπίδες του για νέα νίκη στο ετερόκλητο πλήθος των οπαδών του / Φωτογραφίες: ΑΡ
«Νηστεύω από τότε που ήμουν 7 ή 8 χρονών» εξομολογείται. «Το ίδιο και η οικογένειά μου. Αυτήν τη φορά καταφέραμε μετά βίας να βρεθούμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε το τέλος του Ραμαζανιού. Και όταν οργανώνουμε κάτι μαζί με όλη την οικογένεια, γονείς, παιδιά, θείοι, θείες, είμαστε πολλοί και είναι ωραία». Γυναίκες με κοντή φούστα και βαθύ ντεκολτέ και γυναίκες με μαντίλα - η οικογένεια του Ιμάμογλου περιλαμβάνει όλες τις τάσεις, όπως ακριβώς και οι οπαδοί του. Από κοσμικούς επιχειρηματίες, μέχρι συντηρητικούς Κούρδους, κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις.

Η θετική ρητορική του Ιμάμογλου
Ο ίδιος κατάφερε από τη θέση ενός ασήμαντου δήμαρχου μικρής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης να γίνει γνωστός σε όλη την Τουρκία. Ο Ιμάμογλου έχει πολλά κοινά με τον πρόεδρο Ερντογάν και όχι μόνο το ότι ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Και οι δύο προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δύο αναζητούν την εγγύτητα των ψηφοφόρων. Σε αντίθεση όμως με τον Ερντογάν, ο Ιμάμογλου επιτίθεται σπάνια προσωπικά στον πολιτικό του αντίπαλο και τονίζει ότι θέλει να γίνει δήμαρχος όλων των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

«Οι κάτοικοι της Πόλης αγαπούν τη δημοκρατία, θα πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν και για να κερδίσει η Δημοκρατία. Γι' αυτό και όλα θα πάνε καλά». Οι εκλογές της Κυριακής έχουν μια επιπρόσθετη σημασία, γιατί γίνονται σε περίοδο κατά την οποία η Τουρκία διέρχεται οικονομική κρίση, που πλήττει κυρίως τους απλούς ανθρώπους. Γι' αυτό, σε αντίθεση με τον περασμένο Μάρτιο, τα συνθήματα και ο δημόσιος διάλογος στρέφονται γύρω από οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ