Κόσμος

Αγώνας με ηλιακά οχήματα στην Κροατία - Δείτε πλάνα μέσα από το πιλοτήριο (βίντεο)

Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη έχουν αρκετά πράγματα που τις χωρίζουν, αλλά και πολλά που τις ενώνουν, λόγω του πρώην γιουγκοσλαβικού τους παρελθόντος. Ένα από τα γεγονότα που βοηθούν στο «δέσιμο» αυτό των τριών χωρών, είναι και ένας αγώνας που συνθέτουν η ταχύτητα και ο ήλιος, ο οποίος διεξάγεται στην κροατική πόλη Σίσακ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ.

Στον αγώνα ταχύτητας πρωτότυπων ηλιακών οχημάτων που κατασκεύασαν σπουδαστές επαγγελματικών σχολών από τις τρεις χώρες συμμετείχαν φέτος 23 οχήματα, οι οδηγοί των οποίων πρόσφεραν θέαμα και ανέβασαν την αδρεναλίνη, αλλά κυρίως πέρασαν και ένα μήνυμα για πιο οικολογικές μετακινήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κροατίας, Τόμισλαβ Τσόριτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα προσφέρει μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και σε παρόμοιες, καθώς -όπως είπε- αποτελούν βήματα καινοτομίας και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Η διεξαγωγή του αγώνα ηλιακών αυτοκινήτων SOELA είναι παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση πρέπει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μέσω έργων, δήλωσε ο επικεφαλής της Τεχνικής Σχολής του Σίσακ, Ντάβορ Μάλοβιτς.

Επίσης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια του αγώνα πραγματοποιήθηκε και η πέμπτη έκθεση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, με περίπου 20 ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα διαθέσιμα στην κροατική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ