Κόσμος

Λιβύη: Αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή, τη δεύτερη σε ισάριθμες νύχτες, στο στρατιωτικό τμήμα του μοναδικού αεροδρομίου που παραμένει σε λειτουργία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αλλά συνάντησε σφοδρή αντίσταση από μέρους παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη σε αυτή και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διαπεράσει τις γραμμές τους σε νότια προάστια.

Η πολιτική κίνηση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης με λίγες εξαιρέσεις διεξάγεται κανονικά, παρά τις εχθροπραξίες.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ανέφερε αργά χθες βράδυ ότι επιτέθηκε στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου, στοχοθετώντας ένα «τουρκικό αεροσκάφος».

Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έκανε λόγο για μια παρόμοια επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης. Η κίνηση των πολιτικών αεροσκαφών δεν επηρεάστηκε, κατ' αυτόν.

Η σύγκρουση επέτεινε το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που θεωρείται πως υποστηρίζεται ενεργά από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κατηγορεί ιδίως την Τουρκία ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Χαρακτηρίζει τις παρατάξεις αυτές «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Η ΚΕΕ θεωρείται επίσης πως υποστηρίζεται από το Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ