Κόσμος

Brexit: Να γιατί θα σαρώσει το κόμμα του Farage στις ευρωεκλογές - Πώς οι ψηφοφόροι τιμωρούν τα παραδοσιακά κόμματα-Εικόνες

Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπίσεις, το κόμμα του Nigel Farage, υπέρμαχου του Brexit, θα σαρώσει στις ευρωεκλογές, αφού τα ποσοστά του, ξεπερνούν τα ποσοστά Συντηρητικών και των Εργατικών μαζί.

Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πορεία του Nigel Farage προς τον εκλογικό θρίαμβο στις ευρωεκλογές της 23ης Μαϊου στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα του Brexit ξεπερνούν τα ποσοστά των Συντηρητικών και των Εργατικών μαζί.

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης May να οδηγήσει τη χώρα σε μια συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι «ήξεις αφίξεις» των Εργατικών του Corbyn, οδηγούν τους ψηφοφόρους πίσω στην αγκαλιά του λαϊκιστή Farage, ο οποίος πρωτοστάτησε στην καμπάνια υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Μετά την πολιτική του εξαφάνιση στον απόηχο του δημοψηφίσματος , πολλοί πίστεψαν ότι «απαλλάχθηκαν» οριστικά από τον Farage, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί ψηφοφόροι τον επιλέγουν για να στείλουν άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Βρετανίας.
Με το Brexit να εξακολουθεί να είναι άλυτο και την κυβέρνηση της T. May να διαλύεται, ο Farage στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό κατεστημένο: ο αποτελεσματικότερος αντίπαλός του είναι και πάλι εδώ.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ευσεβή πόθο» την ανατροπή του Brexit και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από την ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα του Farage, το οποίο τάσσεταιθ ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. 
«Η μάχη αυτή δεν είναι πια μόνο για την αποχώρηση από την ΕΕ», δήλωσε ο Nigel Farage στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
«Είναι μια ολομέτωπη μάχη κατά του κατεστημένου».
Όταν ο τότε πρωθυπουργός D. Cameron ανακοίνωσε το 2013 ότι θα γινόταν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, πολλοί βουλευτές του κόμματός του είχαν θεωρήσει ότι έτσι θα εξουδετερωνόταν η απειλή που έθετε ο Nigel Farage.
Αλλά εκείνος ήξερε καλύτερα. «Θα έρθουν να παίξουν στο γήπεδό μας τώρα», είχε πει τότε στους Financial Times.
Έξι χρόνια μετά, ο Cameron αποτελεί ιστορία και το κόμμα του έχει διασπαστεί.
Αλλά ο Nigel Farage δεν έχει τελειώσει: είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους Συντηρητικούς.
Τόσο οι υποστηρικτές του Brexit (Leavers) όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής (Remainers) θα εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θα είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της Theresa May ως πρωθυπουργού, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters.
Στις έρευνες της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, το Κόμμα Brexit του Nigel Farage προηγείται έναντι των Συντηρητικών της May και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που είναι βαθιά διαιρεμένοι για το Brexit ενώ οι Remainers πρέπει να αποφασίσουν πού θα ρίξουν την ψήφο τους μεταξύ τριών ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των YouGov - ECFR (20 Mαϊου 2019), το κόμμα Brexit του Nigel Farage συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 17,3%, οι Εργατικοί του Cobyn με 16,1%, οι Πράσινοι με 9,2%, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May καταποντίζεται στο 8,3%.
Στην Ουαλία, το κόμμα του Farage συγκεντρώνει ποσοστό 36%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 19%, οι Εργατικοί με 15%, οι Φιλελεύθεροι με 10% και οι Συντηρητικοί με 7%.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (YouGov), η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times, το Κόμμα του Brexit προηγείται με 34% στη πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 15%, οι Πράσινοι με 11% και πέμπτοι έπονται με 10% οι Συντηρητικοί.
Σε δημοσκόπηση της Opinium, πρώτο είναι το κόμμα του Brexit του Nigel Farage με 34% ενισχυμένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.
Δεύτεροι έρχονται οι Εργατικοί με 21% και απώλειες 5% και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι με 12%.
Σύμφωνα με την έρευνα το κυβερνών κόμμα της Theresa May συγκεντρώνει μόλις το 11% με απώλειες 3% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ