Κόσμος

Θα μείνετε άφωνοι: Για ποιον λόγο οι Βρετανοί απέλυσαν τον κυβερνήτη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου τους- Κάντε τη σύγκριση με την Ελλάδα και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Ο μέχρι πρότινος κυβερνήτης του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου της Βρετανίας εκδιώχθηκε από τη θέση διότι χρησιμοποιούσε το επίσημο αυτοκίνητο του πλοίου για προσωπικούς λόγους.

Αντιμέτωπος με σοβαρούς μπελάδες βρίσκεται ο αρχιπλοίαρχος Νικ Κουκ-Πριστ, κυβερνήτης του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου της Βρετανίας, HMS Queen Elizabeth (Βασίλισσα Ελισάβετ) γιατί χρησιμοποιούσε το επίσημο αυτοκίνητο του πλοίου για προσωπική του χρήση τα Σαββατοκύριακα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο αρχιπλοίαρχος Νικ Κουκ-Πριστ τοποθετήθηκε σε νέα θέση. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ήταν συνεπώς ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω», ανέφερε στη Sun, εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού που δεν κατονομάζεται.

Ο Κουκ-Πριστ φέρεται να εκδιώχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καθώς μετά από έρευνα κρίθηκε ένοχος για «σφάλμα κρίσης» σχετικά με τη χρήση του Ford Galaxy «σαν να ήταν δικό του», σύμφωνα το δημοσίευμα του βρετανικού Μέσου. Ασαφές παραμένει ποια ήταν τα προσωπικά ταξίδια που ο κυβερνήτης χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο.

Η Sun αναφέρει ότι ο 50χρονος δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η χρήση του αυτοκινήτου για προσωπικά ταξίδια συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών και ότι εκδιώχθηκε αφότου ανακάλυψαν την παραβίαση των κανόνων.

Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις βρετανικών στρατιωτικών πηγών που δεν κατονομάζει οι οποίοι κατηγορούν το Βασιλικό Ναυτικό για υπερβολική αντίδραση απέναντι στον Κουκ-Πριστ.

Ένας εξ αυτών δηλώνει ότι το Ναυτικό «θυσιάζει έναν από τους καλύτερους επιχειρησιακούς κυβερνητικούς αξιωματικούς για να εξασφαλίσει ότι είμαστε οι «καθαρότεροι όλων»» (στο πρωτότυπο: «whiter than white»).

Ο Τσίπρας και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος-ταξί

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τις διακοπές του το καλοκαίρι του 2018, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Ο κ. Τσίπρας που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε προσωπικό του ταξί, ξαφνικά πέταξε με το αεροπλάνο της γραμμής στα Γιάννενα για να βγάλει μια φωτογραφία ανάμεσα στους «πολλούς». Καλοσύνη του», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει: «Είπε όμως και πάλι ψέματα. Όπως πάντα. Είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι «δεν συνηθίζει να παίρνει το κυβερνητικό αεροσκάφος για εσωτερικές πτήσεις, για να μην γίνονται τόσα έξοδα», ενώ πρόσφατα πέταξε με αυτό στην… Κοζάνη».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Θυμίζουμε ότι είναι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος που το 2015 δήλωνε ότι «βγάζουμε προς πώληση το κυβερνητικό αεροσκάφος, γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσουμε από μας» και έφτασε στο σημείο να αλλάξει μέχρι και το πρωθυπουργικό μενού γιατί χωρίς γαριδομακαρονάδα του φάνηκε φτωχό».

«Ελπίζουμε ότι ο Τσίπρας – Μινχάουζεν, στην αποψινή του συνέντευξη, θα απαντήσει έστω γιατί απέκρυψε τις σκαφάτες διακοπές του, ποιος τις πλήρωσε κι αν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα ότι ξεκουράστηκαν στην ίδια θαλαμηγό και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ