Κόσμος

Τσαβούσογλου: Όλα έτοιμα για την παραλαβή των S-400

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την παραλαβή των S-400.

Νέο «μήνυμα» έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την υπόθεση αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 και την πορεία των εξελίξεων που επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό και την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μετά το χθεσινό «άδειασμα» του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την υπόθεση των S-400 στην Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σήμερα, προχώρησε εκ νέου σε δηλώσεις, κάνοντας γνωστό πως η «Τουρκία είναι έτοιμη να παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η Άγκυρα είναι έτοιμη να δεχτεί την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων S-400, μόλις η Ρωσία είναι έτοιμη να τα παραδώσει«.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την παράδοσή τους τον ερχόμενο Ιούλιο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «μόλις η Ρωσία είναι έτοιμη να μας παραδώσει τους S-400, θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι να τους παραλάβουμε».

Το «άδειασμα» Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ
Χθες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αποτελούν απειλή για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35».

Στην συνέχεια «άδειασε» τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το σύστημα θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας και δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του NATO».

Ωστόσο, στην Ουάσινγκτον δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των πραγμάτων μέχρι στιγμής, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν την Τουρκία να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η εν λόγω συμφωνία αγοράς των S-400 της Τουρκίας από την Ρωσία, θα πλήξει σοβαρά τις μεταξύ τους σχέσεις και θα οδηγήσει σε μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Άγκυρας.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, θα πρέπει η Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ