Κόσμος

Στρατιωτική σύσκεψη κορυφής στην Τουρκία - Στο "τραπέζι" Ελλάδα, ΗΠΑ & F-35/S-400

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην Τουρκία για το θέμα του Ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και για την προμήθεια των Αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις προηγούμενες δηλώσεις καθώς και το κλίμα που επικρατεί και αφορά τα παραπάνω θέματα, η αιφνιδιαστική σύσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων Άμυνας προμηνύει σημαντικές εξελίξεις.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακαρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η σύσκεψη αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου οπού ανέφερε πως στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή αγορά από  την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ