Κόσμος

Η Τουρκία "τινάζει" στον αέρα το ΝΑΤΟ - "Θα πάρουμε από αλλού μαχητικά" - Η Ρωσία πρότεινε τα Su-57!

Η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά πλέον από το ΝΑΤΟ, απειλώντας με αγορά του ρωσικού μαχητικού Su-57 σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα F-35. Η Άγκυρα κλιμακώνει την κόντρα με τις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή, ενώ είναι γεγονός πια πως ο πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο νωρίτερα σήμερα για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες.

«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

Υπενθυμίζουμε πως Τούκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως αν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από την πολυεθνική ομάδα που εμπλέκεται στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35 Lightning II, η Άγκυρα θα στραφεί στη Ρωσία για αγορά αντίστοιχου αμυντικού συστήματος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το F-35 αναντικατάστατο», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού στρατού. Αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιλογές αντικατάστασης, καθώς αυτό θα απαιτούσε «τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις».

Ωστόσο, ένας αρμόδιος για τις αμυντικές προμήθειες δήλωσε ότι «η γεωστρατηγική αξιολόγηση» θα έκανε τις ρωσικές επιλογές να εμφανιστούν ως η πρώτη φυσική αντικατάσταση. «Η ρωσική τεχνολογία μαχητικών θα ήταν η πρώτη καλύτερη επιλογή εάν οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας συμπεριφερόταν με μη-συμμαχικό τρόπο και αμφισβητούσαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter», επεσήμανε, σύμφωνα με αμερικανικό δίκτυο εξειδικευμένο στον τομέα της άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ