Κόσμος

Ξεσηκώνονται οι Κούρδοι της Τουρκίας: Διαδηλώσεις στο κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ - Αντιστέκονται στο καθεστώς Ερντογάν


Βράζει η κουρδική κοινότητα της Τουρκίας μετά από την καθαίρεση των εκλεγμένων Κούρδων αυτοδιοικητικών του HDP από το καθεστώς Ερντογάν. Ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας και κατήγγειλαν το αυταρχικό καθεστώς της Άγκυρας για την πολιτική και κοινωνική "παγίδα" κατά των Κούρδων.

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει την εκλογή ορισμένων δημάρχων που ήταν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν πρώτα να μπουν στο δημαρχείο της πόλης αλλά, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία.

https://www.amerikaninsesi.com/embed/player/0/4871521.html?type=video

Σύμφωνα με το HDP η απόφαση της YSK αφορά πολλές περιοχές όπου οι υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλάρ ο Ζεγιάτ Τζεϊλάν απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ωστόσο δήμαρχος θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 δεκάδες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι ενώ πολλά στελέχη του HDP έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχετίζονται με Κούρδους "τρομοκράτες", δηλαδή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

https://twitter.com/mutludc/status/1116293944462204928

To φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατηγόρησε τις εκλογικές αρχές της Τουρκίας ότι του έστησαν παγίδα με απόφαση που έλαβαν χθες, με την οποία στερούν τη θητεία από ορισμένους από τους υποψηφίους του που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 31η Μαρτίου στη χώρα.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε χθες ότι δεν θα εγκρίνει την ανάληψη καθηκόντων, μολονότι κέρδισαν στις εκλογές, από όσους είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο δημόσιο βάσει του νομοθετικού διατάγματος, το οποίο είχε εκδοθεί στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών θα ανακηρυχθεί νικητής και θα αναλάβει καθήκοντα, διευκρινίζει το DHA. Σύμφωνα με το HDP, το μέτρο αυτό πλήττει πολλούς υποψηφίους του, οι οποίοι είχαν ωστόσο λάβει έγκριση από την εκλογική επιτροπή για να κατέβουν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

https://twitter.com/HDPenglish/status/1116291618007584774

«Η YSK, η οποία είχε πει ότι (οι υποψήφιοι του HDP) μπορούσαν να κατέβουν ως υποψήφιοι, μας εξαπάτησε, μας έστησε παγίδα», καταγγέλλει το HDP στον λογαριασμό του στο Twitter. Μια αξιωματούχος του HDP διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ότι η απόφαση αυτή της Εκλογικής Επιτροπής αφορά οκτώ υποψηφίους του κόμματος που εξελέγησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο υποψήφιος του HDP στην περιοχή Μπαγκλάρ του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος ήρθε πρώτος λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των ψήφων. Ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με 25% των ψήφων, είναι αυτός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου στην πλειονότητα των περιπτώσεων που οι υποψήφιοι του HDP χάνουν τις έδρες τους παρά τη νίκη τους στις εκλογές, αυτοί που έρχονται στη δεύτερη θέση είναι οι υποψήφιοι του AKP.

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους σε δημόσιες υπηρεσίες και θεσμούς βάσει νομοθετικού διατάγματος που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που εξαπολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, για την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εκτός από τους φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν, οι εκκαθαριστικές αυτές επιχειρήσεις είχαν επίσης στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους. Το HDP, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι συνδέεται με τους Κούρδους «τρομοκράτες», αποτελεί αντικείμενο αυστηρών μέτρων καταστολής από το 2016, με τη σύλληψη των συμπροέδρων του και εκλεγμένων του.

Πολλές δεκάδες δήμαρχοι του HDP απομακρύνθηκαν εξάλλου από τα καθήκοντά τους και αντικαταστάθηκαν από διοικητές που διόρισε το υπουργείο Εσωτερικών το 2016 και το 2017. Εξάλλου πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν είχε απειλήσει να προσφύγει ξανά σε αυτήν τη μέθοδο και να αντικαταστήσει τους δημάρχους που κατηγορούνται ότι συνδέονται με την «τρομοκρατία».

https://twitter.com/mutludc/status/1116093991664136192

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...
TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...