Κόσμος

Πληροφορίες περί στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν (βίντεο)


Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν φέρεται να έχουν αποφασίσει την εκδίωξη του προέδρου Ομάρ Μπασίρ και την απόλυση του υπουργικού συμβουλίου της αφρικανικής χώρας.

Την εκδίωξη του προέδρου, Ομάρ Μπασίρ, απ' όλα τα δημόσια αξιώματα που κατέχει, και την απόλυση του υπουργικού συμβουλίου του Σουδάν, φέρεται να αποφάσισε ο σουδανικός στρατός, ως απόρροια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της αφρικανικής χώρας είχε έκτακτη συνεδρίαση στη Χαρτούμ, το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η αποπομπή του προέδρου Μπασίρ.
https://twitter.com/AlHadath/status/1116207204858773505?ref_src=twsrc%5Etfw

Νωρίτερα, η εφημερίδα «Sudan Tribune» δημοσίευσε ότι στρατιώτες εισήλθαν στο κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία «σημαντική δήλωση».

Ταυτόχρονα, ο λιβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Al Mayadeen» ανέφερε ότι ο εθνικός στρατός σχεδιάζει τη δημιουργίας ενός στρατιωτικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, κατά τη διάρκεια μίας «μεταβατικής περιόδου», η οποία ενδεχομένως θα διαρκέσει έως έναν χρόνο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, παράλληλα, φέρεται να αποφάσισαν να απολύσουν όλους τους βοηθούς και τους υπουργούς της κυβέρνησης Μπασίρ.
https://twitter.com/AlHadath/status/1116205222634848256?ref_src=twsrc%5Etfw

​Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ισχυρή παρουσία του στρατού στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλειστό» παραμένει το αεροδρόμιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μπασίρ και προτρέποντας τον στρατό να ταχθεί στο πλευρό τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Human Rights Watch», κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις στο Σουδάν ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από την αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, ο Μπασίρ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια στην εξουσία, διέλυσε το υπουργικό συμβούλιο και προκήρυξε κατάσταση εθνικής ανάγκης, διάρκειας ενός έτους.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ