Κόσμος

Εναέριο «τείχος» σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Βομβαρδιστικό Β-52 πέταξε με Ελληνικά F-16 - Eκνευρισμός στην Άγκυρα, εξέδωσε προκλητική NAVTEX

Τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ απογειώθηκαν χθες από τη βάση της βρετανικής RAF και πέταξαν προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η θάλασσα της Νορβηγίας, η Βαλτική (στην Εσθονία) και η Ελλάδα στη Μεσόγειο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Αεροπορίας και ανάρτηση της πρεσβείας της χώρας.

Στην Εσθονία πραγματοποιήθηκε συνεργασία με το ΝΑΤΟϊκό κέντρο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Στην αποστολή πάνω από την Ελλάδα το βομβαρδιστικό Β-52 πραγματοποίησε εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Το B-52 εκτέλεσε αρκετά σενάρια με τα ελληνικά μαχητικά και η πτήση του από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο είναι μια ακόμη επιβεβαίωση των καλών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος ήταν η εξοικείωση με διαδικασίες και η επίδειξη αφοσίωσης προς τους συμμάχους και συνεργάτες.

Υπενθυμίζεται πως πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των Ηνωμένων Πολιτειών έδεσε στην Σούδα πριν πέντε ημέρες.

Πρόκειται για μία κίνηση που εκνεύρισε την Άγκυρα, καθώς αμέσως, μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε την NAVTEX 0378/19 με την οποία δεσμεύει για τις 22 Μαρτίου την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου.

Η NAVTEX

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ