Κόσμος

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Κροατία και Βοσνία επιβεβαίωσαν ότι ο Τάραντ πέρασε από τις χώρες τους

Από το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο Μπράντον Τάραντ, ο δράστης του μακελειού της Νέας Ζηλανδίας που σκότωσε 50 ανθρώπους.

Ο Μπρέντον Τάραντ, που είχε κάνει τουρνέ σε χώρες, είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην Κροατία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιελάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στην Κροατία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ και διάφορες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ.

Η βοσνιακή συνοριακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Tάραντ εισήλθε στη Βοσνία στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Εμεινε 15 ημέρες στην Ελλάδα 

Ο Μπρέντον Τάραντ είχε περάσει από την Ελλάδα και είχε μείνει δύο εβδομάδες. Ο Alpha μετέδωσε πως η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι, τον χειμώνα του 2016.

Ενα χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2016, ο μακελάρης είχε μείνει περίπου 15 ημέρες στη χώρα μας ίσως για λόγους αναψυχής.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα σχετικά με το ταξίδι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ