Κόσμος

Πατριωτικός παλμός "σαρώνει" την Ευρώπη - Τα Δεξιά κόμματα διπλασιάζουν τις έδρες τους - "Χτύπημα" στο Αριστερό κονκλάβιο της ΕΕ

Την άνοδο της Εθνικής Δεξιάς στην Ευρώπη κατέγραψε εκ νέου μια δημοσκόπηση της γερμανικής Bild, προμηνύοντας τον διπλασιασμό των εδρών των δεξιών συντηρητικών κομματών στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα από το 2015 και έπειτα, αφού ξέσπασε η ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση, και η πολιτική ηγεσία της ΕΕ απέδειξε πως οι δομές της είναι σχεδόν άχρηστες.

Με το ξέσπασμα του προσφυγικού, κατέρρευσαν σε χρόνο ρεκόρ τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ πολυάριθμοι μετανάστες εγκλωβίστηκαν σε χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ιταλία, γεγονός που προκάλεσε σφοδρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στις χώρες αυτές.

Έτσι, λοιπόν, με πολιτικούς που αντιστάθηκαν στον ψευτοπροοδευτισμό των Ευρωπαίων, όπως οι Μ.Σαλβίνι, Μ. Λε Πεν, Β. Ορμπαν, ο κόσμος βρήκε στο πρόσωπό τους πραγματικούς ηγέτες που σαν μοναδική προτεραιότητα είχαν το καλό του λαού τους, και όχι σε βάρος άλλων.

Είναι φυσικό λοιπόν, αυτό που αποκαλούν φαινόμενο της "ακροδεξιάς" στην Ευρώπη να σκαρφαλώσει στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας και να σαρώσει όλους τους "δήθεν" που πέρασαν από τις ευρωπαϊκές καρέκλες τα προηγούμενα χρόνια.

Δεξιά πατριωτικά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Bild.

Οι απώλειες παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο Κοινοβούλιο, όπως αυτός που κυβερνά στην Γερμανία, κατέδειξε η δημοσκόπηση που διεξήχθη σε έξι χώρες με δείγμα περισσοτέρων από 9.500 ανθρώπων από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Με βάση τη σφυγμομέτρηση, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), και το (FN) της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα.

Δεξιά πατριωτικά κόμματα εμφανίζονται να προπορεύονται σε τρεις από τις έξι χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, ανέφερε η Bild.

Συντηρητικοί ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που κλίνουν προς την Αριστερά προετοιμάζονται για μεγάλη ενίσχυση των δεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχουν εκφράσει την ανησυχία για την πρόθεση του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να στηρίξει τους ευρωσκεπτικιστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Η σφυγμομέτρηση επιβεβαίωσε τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και κατέδειξε ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά που καταγράφεται στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέρος του οποίου είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες, υποχωρώντας στις 44, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ