Κόσμος

«Γυμνή» η τουρκική αεροπορία στρατού - Αμερικανικό νομοσχέδιο με λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας - «Τέλος» σε F-35 & ανταλλακτικά

Απογυμνώνεται η τουρκική αεροπορία αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το τρέχων έτος, το οποίο αποτρέπει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, αλλά και στρατιωτικό υλικό οποιουδήποτε τύπου.

Με λίγα λόγια, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεμένουν από εξοπλισμό έως ότου παραλάβουν τα ρωσικά συστήματα ή κάνουν στροφή προς τις ΗΠΑ.

Στο τραπέζι του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2019 μπαίνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται τροπολογία που ζητά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας να συντάξουν νέα έκθεση, στην οποία θα γίνεται η περιγραφή τους είδους των αμερικανικών κυρώσεων, για την περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να ολοκληρώσει κανονικά την διαδικασία παραλαβής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μάλιστα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κανένας από τους διαθέσιμους πόρους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας» πριν από την σύνταξη και παράδοση της επίμαχης έκθεσης στο Κογκρέσο.

Οι σχετικές αναφορές στο κείμενο του προϋπολογισμού, στηρίζονται και επικαλούνται την παράγραφο 231 του νόμου για την αναχαίτηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και στην Ευρασία (Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act) που είχε ψηφιστεί το 2017.

Η τροπολογία απαιτεί να πληροφορηθεί το Κογκρέσο από την κυβέρνηση Τραμπ, ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία, και επίσης απαγορεύει, μέχρι να δοθεί η έκθεση, την μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού, και ειδικά των μαχητικών F-35.

Το νομοσχέδιο απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου Τραμπ, την οποία αναμένεται να δώσει καθώς η τροπολογία κατατέθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για το 2019.

Σύμφωνα με την τροπολογία εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν με την αγορά, όχι μόνο θα χάσουν τα F-35, αλλά θα υποστούν κυρώσεις που θα αφορούν την αγορά ελικοπτέρων και άλλου πολεμικού υλικού.

Η οργάνωση HALC με τις οργανώσεις των Αρμενίων, ξεκίνησαν από σήμερα νέα εκστρατεία εναντίον της πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Θα πάρουμε από τη Μόσχα τους S-400 λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία θα προχωρήσει με την αγορά από τη Ρωσία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι παραμένει δεσμευμένη στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος παρά τις προειδοποιήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των s-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας.

«Σε ό,τι αφορά τους Patriot αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς», πρόσθεσε ο ίδιος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ενώ εξήγησε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ είναι εξίσου σημαντικές.

«Απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία έχει ζητήματα με μια άλλη χώρα, για την οποία νοιαζόμαστε πολύ, δεν θα ήταν σωστό να επιλυθεί το θέμα μέσω της Τουρκίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Μποζκίρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά των S-400 και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων.

Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ