Κόσμος

Πανηγυρίζουν τα Σκόπια για την είσοδο στο NATO - Ιβάνοφ: Για να μπούμε αλλάξαμε το όνομά μας

Ζάεφ: «Ιστορική μέρα»

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τα συγχαρητήρια έπεφταν βροχή στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ. 

Εκτός από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ που έσπευσε να συγχαρεί τις κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ για το θάρρος που επέδειξαν, το χέρι του Νικολά Ντιμιτρόφ έσπευσαν να σφίξουν οι μονιμοι αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ της Ελλάδος Σπύρος Λαμπρίδης, της Τουρκίας Μπασάτ Οζτούρκ, της Βρετανίας Σάρα Μάκιντος και βέβαια η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κέι Μπέιλι Χάτσισον.
Ο Γενς Στόλντεμπεργκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».

«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

nato_skopia_uk_us_representativesΗ μόνιμη αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σάρα Μάκιντος (αριστερά) και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον (δεξιά).

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».

Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».

Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημα πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

skopia_nato_turkish_representative_dimitrofΘερμή χειραψία και ματιά όλο νόημα στο στιλ «εγώ καθάρισα τη μπουγάδα» από τον μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Μπασάτ Οζτούρκ στον Νικολά Ντιμιτρόφ.

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ- Ιβάνοφ: Χρειάστηκε να θυσιάσουμε το όνομά μας

Ως «ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας καλωσόρισε. Σήμερα, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους συμμάχους μας, στην ίδια Συμμαχία. Είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να είμαστε, διότι εξασφαλίσαμε μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Οι γενιές μας και τα παιδιά των γενεών μας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της εκπλήρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. «Ωστόσο, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι, δυστυχώς, παραμένει ως γεγονός πως της σημερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

lampridis_dimitrof_skopia_natoΘερμή χειραψία του Νικολά Ντιμιτρόφ και με τον Ελληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ Σπύρο Λαμπρίδη

Την Πέμπτη στην Ελλάδα προς κύρωση το πρωτόκολλο

Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ 'αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ - αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς κύρωση αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14:00, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

uk_macintosh_dimitrofΣυγχαρητήρια και χαμόγελα και από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Βρετανίας Σάρα Μάκιντος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ