Κόσμος

Λύθηκε το «μυστήριο»: Το USS Porter στο ναύσταθμο του Ακσάζ! - 'Ερχεται κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο - Εικόνες


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στροφή υπέρ Τουρκίας από την πλευρά των ΗΠΑ; Τα τελευταία γεγονότα αυτό δείχνουν και όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον θέλει να μοιράσει την τράπουλα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Μπορεί στην Κυπριακή ΑΟΖ να μην έχει αφήσει πολλά περιθώρια στην Άγκυρα λόγω Εxxon, όμως για το Αιγαίο δείχνει να έχει άλλα σχέδια.

Οι μήνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τα ελληνοτουρκικά, και αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγες εβδομάδες, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, δήλωσε πως εάν γίνει κάτι στο Αιγαίο, είμαστε μόνοι μας!

Το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS PORTER, σύμφωνα και με τον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, βρίσκεται στην Μαρμαρίδα για επίσκεψη, ενώ αύριο, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, θα λάβει χώρα ναυτική άσκηση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, που όμως έρχεται την καλύτερη στιγμή, καθώς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ότι και να γίνει, είμαστε μόνοι. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Οφείλουμε όμως ως χώρα να έχουμε μία έξυπνη στρατηγική και να μην δίνουμε απλά τα πάντα στους συμμάχους, αλλά και να παίρνουμε. Και κάπως έτσι λύθηκε και το μυστήριο, καθώς όπως είχε αναφέρει πρώτοι  στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα διεξάγει άσκηση με... συμμαχική χώρα σε περιοχή που ενδιαφέρει τα Ελληνικά συμφέροντα.

Τι γράφαμε:

Η “βροχή” NAVTEX από την Τουρκία συνεχίζεται. Δύο μαζί εξέδωσαν για τις 3 Ιανουαρίου, αλλά η μία προκαλεί ερωτήματα.

Οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή δυτικά της Κύπρου, περίπου στο λεγόμενο τριεθνές όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το σημείο όπου συναντώνται η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ με το όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη NAVTEX δεν σταματούν εδώ όμως. Όπως γράφουν οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για να κάνουν άσκηση με “συμμαχικά πλοία”. Δεν αναφέρει από ποια ή ποιες χώρες είναι αυτά τα πλοία. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το τουρκικό ναυτικό έκανε άσκηση μαζί με πλοίο των ΗΠΑ σε περιοχή που αμφισβητούσε την κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία διέψευσε την άσκηση.

Τώρα έχουμε αυτή τη NAVTEX των Τούρκων για “άσκηση με συμμαχικά πλοία”.

Η δεύτερη NAVTEX αφορά σε περιοχή δυτικά της Λέσβου, στην “καρδιά του Αιγαίου”, όπου οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν ασκήσεις με πυρά.

Οι NAVTEX και οι χάρτες:

ΝΑVTEX 1427/18

TURNHOS N/W : 1427/18

MEDITERRANEAN SEA

BILATERAL NAVAL EXERCISE WILL BE CONDUCTED BY TURKISH AND ALLIED NAVAL UNITS ON 03 JAN 19 FROM 0300Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;

35 53.22 N – 028 28.55 E

35 53.22 N – 030 27.14 E

34 40.00 N – 030 27.14 E

34 40.00 N – 028 28.55 E

CAUTION ADVISED.

Έτσι λοιπόν, όπως θα δείτε στα twitter του Αμερικανικού Ναυτικού, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα του, το USS PORTER βρίσκεται στη Μαρμαρίδα.

Δείτε χαρακτηριστικά:

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1080125227844145152?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1080094047556042753?ref_src=twsrc%5Etfw

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση.

Το αντιτορπιλικό είναι από τα πρώτα κλάσης Arleigh Burke που ναυπηγήθηκαν, με το συγκεκριμένο να έχει κατασκευαστεί το 1997 στα Inglass Shipbuilding και να αποτελεί μέρος του στόλου από το 1999. Έχει πάρει το όνομα του από τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ,πατέρα και υιό David και David Dixon Porter,οι οποίοι αμφότεροι έζησαν τον 19ο αιώνα

Έχει μήκος 154 μέτρα ,πλάτος 20 και βύθισμα 9.4 . Έχει 4 τουρμπίνες General Electric LM 2500-30 συνολικής ισχύος 100.000 ιππων που του δίνουν δυνατότητα να πλέει με ταχύτητα πάνω απο 30 κόμβους.Το πλήρωμα του αποτελείται απο 271 αξιωματικούς και υπαξιωματικους.

https://www.youtube.com/watch?v=mDxRBaslYwQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=4AmDeWdQqpM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτισμός 0

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

''Μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη ''Μακεδονία'', δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία...