Κόσμος

Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση - Τσαβούσογλου: «Δεν πρόκεται να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» - Κλιμακώνει η Άγκυρα

Σε προκλητικές δηλώσεις για Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσουν να έχουν όνειρα θερινής νυκτός περί μηδενικών εγγυήσεων και μηδέν στρατευμάτων στην Κύπρο.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι: «Πλέον δεν τίθεται θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων απλά και μόνο για να γίνεται λόγος. Θα καθορίσουμε πρώτα τί, γιατί και με ποιες παραμέτρους και σε ποιο πλαίσιο. Διαφορετικά δεν πρόκειται να ξεκινήσουν απλά και μόνο για να γίνεται λόγος. Αλλά υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία, ζητώντας ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προσέγγισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για λύση, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά.

Για την ανατ. Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη και ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων της στην περιοχή.

«Όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ξεκινάμε με τα πλοία μας και σκάβουμε στις περιοχές της τουρκικής Κύπρου, αλλά και στις περιοχές που έχουμε καταχωρήσει εμείς παλαιότερα ως ΑΟΖ μας στα ΗΕ. Πλέον έχουμε και εμείς γεωτρύπανα. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, αλλά με τα πλοία μας και τους γενναίους στρατιώτες μας λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε εκεί τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...