Κόσμος

O πιθανός διάδοχος της Μέρκελ ανήκει στη μεσαία ταξή με εισοδήματα... 1 εκατ. το χρόνο

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, έχει εισοδήματα περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ μεικτά το χρόνο – Δηλώνει ότι ανήκει στο ανώτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Πρόσφατα δήλωσε ότι ανήκει στο ανώτερο κομμάτι της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Κι όμως, το εισόδημά του είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ μεικτά τον χρόνο.

Ο λόγος για τον επικρατέστερο διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, στην ηγεσία του CDU, Φρίντριχ Μερτς, τα εισοδήματα του οποίου, όπως γράφει σήμερα η Bild, δεν είναι ουδόλως ευκαταφρόνητα.

Επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ο 62χρονος Μερτς είναι πρόεδρος του ΔΣ της γερμανικής θυγατρικής του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου BlackRock, εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Mayer Brown, ενώ είναι επίσης μέλος των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την ηγεσία του CDU

Ο Μερτς θα διεκδικήσει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών απέναντι στην 56χρονη Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, και τον 38χρονο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Με βάση δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μερτς φέρεται να εξασφαλίζει το 49% των προτιμήσεων των υποστηρικτών της γερμανικής δεξιάς, έναντι ενός 32% που δήλωσε πως επιλέγει την Κραμπ-Καρενμπάουερ και ενός 7% που θέλει τον Σπαν.

Ξεκίνησε με εισόδημα δικαστικού υπαλλήλου

Ο Μερτς δήλωσε στην Bild ότι ξεκίνησε με εισόδημα δικαστικού υπαλλήλου στο Ζααρμπρίκεν, «με το οποίο κατάφερνα να τα βγάζω πέρα έχοντας μια οικογένεια με δύο παιδιά. Σήμερα, βγάζω ακαθάριστο μισθό ένα εκατομμύριο ευρώ», είπε ο Μερτς στην κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ.

Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα εισοδήματά του, οι ετήσιοι ισολογισμοί των εταιρειών για τις οποίες εργάζεται δείχνουν ότι αμειβόταν πρότινος με 125.000 ευρώ από την ΜπλάκΡοκ, 80.000 ευρώ από τη Wepa Industrieholding, 75.000 ευρώ από τη Bank HSBC Trinkhaus, και 14.000 ευρώ από την Cologne-Bonn Airport GmbH, συμπληρώνει η Μπιλτ.

Αρνείται ότι ανήκει στην ανώτερη τάξη

Αν και η δήλωσή του ότι ανήκει στο ανώτερο τμήμα της μεσαίας τάξης επικρίθηκε, ο Μερτς είπε στην εφημερίδα ότι «για μένα, ο όρος "μεσαία τάξη" δεν είναι απλά οικονομικό μέτρο. Από τους γονείς μου διδάχθηκα τις αξίες που διαμορφώνουν τη μεσαία τάξη: τη σκληρή δουλειά, την πειθαρχία, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την επίγνωση ότι πρέπει κανείς να επιστρέφει στην κοινωνία όσα μπορεί».

Ο υποψήφιος πρόσθεσε ότι όταν ακούει τον όρο «ανώτερη τάξη» στο μυαλό του έρχονται εικόνες ανθρώπων που κληρονόμησαν πολλά χρήματα ή επιχειρήσεις, και είχαν την ευκαιρία απλά να απολαμβάνουν τη ζωή. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μου», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ