Κόσμος

Μετά το επάγγελμα «μετανάστης», έρχεται το επάγγελμα «διαδηλωτής»! Πληρωμένοι «αγανακτισμένοι» για τα μεγάλα συμφέροντα

“Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν” λέει η γνωστή παροιμία και αυτό που έμοιαζε με κοινό μυστικό πλέον αποκαλύπτεται με τον πλέων τρανό τρόπο!

Πριν από λίγες ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τόλμησε να αποκαλύψει βίντεο που δείχνει πως γυναίκες και παιδιά πληρώνονται για να..μετατραπούν σε μετανάστες!

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και σειρά παίρνουν τώρα οι πληρωμένοι διαδηλωτές!

"Οι αμειβόμενοι διαδηλωτές είναι πραγματικοί", γράφουν οι Los Angeles Times, μετά από αγωγή που είχε καταθέσει ένας Τσέχος επενδυτής εναντίον ενός επιχειρηματικού του αντιπάλου, επισημαίνοντας τη μανιώδη δραστηριότητα των ανθρώπων που προσλήφθηκαν για να εκφράσουν ψεύτικη αγανάκτηση, υποστήριξη και άλλα τινά!

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια αγωγή που άσκησε ο επενδυτής Zdenek Bakala, ο σύμβουλος επενδύσεων της Πράγας, Pavol Krupa, προσέλαβε την εταιρεία του Beverly Hills “Crowds on Demand (COD)” για να διαμαρτυρηθούν κοντά στο σημείο που διέμενε ο Bakala!

Στην υπόθεση Bakala, το “Crowds on Demand” κατηγορείται για διάδοση παραπληροφόρησης μέσω μιας ιστοσελίδας, τη διαμαρτυρία και την οργάνωση μιας τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εκστρατείας στοχοποιώντας πολλά αμερικανικά ιδρύματα που έχουν δεσμούς με τον Bakala, ο οποίος έλαβε MBA από το School of Business του Dartmouth και περιουσία που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με τη λίστα Forbes.

Το “Crowds on Demand”παρέχει αναδυόμενες "διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις παπαράτσι και άλλες εντυπωσιακές διαφημίσεις PR", σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η διαμάχη μεταξύ Bakala και Krupa επανέρχεται εδώ και αρκετά χρόνια και αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Τσεχίας, με αφορμή μια πρώην κρατική επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα, την OKD, της οποίας ο Μπακάλα ανέλαβε τον έλεγχο το 2004. Ο Μπακάλα κατηγορήθηκε για δωροδοκία αξιωματούχων για την αγορά μετοχών της κυβέρνησης στην εταιρεία εξόρυξης σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Μπακάλα, η εκστρατεία της “Crowds on Demand” δεν σταμάτησε εκεί, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία τηλεφώνησε επίσης και έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ινστιτούτο Aspen και στο Dartmouth College, όπου ο Μπακάλα συμμετέχει σε συμβουλευτικά συμβούλια και τους παροτρύνει να κόψουν τους δεσμούς μαζί του. Ο Μπακάλα ισχυρίζεται ότι ο Krupa απείλησε να αναβαθμίσει την εκστρατεία της COD, εκτός αν ο Τσέχος επενδυτής “σκάσει” 23 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπακάλα, που έχει την υπηκοότητα των ΗΠΑ και της Τσεχίας, λέει στην αγωγή του ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και αποτελούν μέρος της εκστρατείας εκβιασμού του Krupa.

Ο ιδρυτής της “Crowds on Demand” Adam Swart και ο Krupa δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε αρνήθηκαν ότι συνεργάζονται. Αρνήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του Bakala, αν και ο Swart, σε μια ηλεκτρονική δήλωση, χαρακτήρισε τις αξιώσεις ως μη αξιόλογες.

"Όχι μόνο θα υπερασπιστώ δυναμικά τον εαυτό μου ενάντια στους ισχυρισμούς στην καταγγελία, αλλά αξιολογώ επίσης αν θα υποβάλω τις δικές μου αξιώσεις εναντίον του κ. Bakala", δήλωσε ο Swart.

"Οι κατηγορούμενοι επιδιώκουν μια εκστρατεία παρενόχλησης, δυσφήμισης και παρέμβασης στις επιχειρηματικές υποθέσεις του Ζενέκ Μπακάλα, την οποία εκστρατεία έχουν ρητά υποσχεθεί να επεκτείνουν, εκτός αν πληρώσουμε εκατομμύρια δολάρια", αναφέρει η αγωγή του Μπακάλα.

Η υπόθεση Μπακάλα φέρνει στο φως μια συνεχή συζήτηση σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τους πληρωμένους διαδηλωτές. Ο Πρόεδρος Τράμπ, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι διαδηλωτές έχουν πληρωθεί από τον αριστερό πολυεκατομμυριούχο ακτιβιστή Τζορτζ Σόρος και άλλους για να διαταράξουν και να υπονομεύσουν.

"Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις πίεσης και επιχειρήσεις δημόσιων υποθέσεων που κάνουν αυτό το έργο, αν και όχι όλες με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε ο καθηγητής κοινωνίας της USLA Edward Walker, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για την επιχείρηση των αμειβόμενοι διαμαρτυριών, επίσης γνωστή ως Astroturfing.

Το 2014, η "Nightline" του ABC ανέφερε ότι μια ομάδα που υποστηρίχθηκε από τη βιομηχανία ποτών προσέλαβε ανθρώπους για να διαμαρτυρηθούν για ένα μέτρο φορολόγησης αναψυκτικών και πλήρωσε τους διαδηλωτές με $ 13 την ώρα.

Όπως σημειώνουν οι Times, οι αμειβόμενοι διαδηλωτές δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο.

Ο πολιτικός σύμβουλος της Καλιφόρνια Garry South, δήλωσε ότι είναι από καιρό κοινό μυστικό για εκστρατείες και πολιτικά κόμματα να πληρώνουν λίγα δολάρια ή ίσως να προσφέρουν γεύμα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Υπενθύμισε μάλιστα την προεκλογική εκστρατεία του 2002 στο Σαν Φρανσίσκο όπου είπε ότι χρησιμοποιήθηκε η τακτική αυτή.

"Αποδεικνύεται, πως το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαν Φρανσίσκο, για να ενισχύσει το πλήθος, είχε πληρώσει τους ανθρώπους 5 δολάρια", είπε

Ωστόσο, βλέπει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό το είδος δραστηριότητας και στις πληρωμένες διαμαρτυρίες που φέρεται ότι οργανώνονται από την ομάδα Crowds on Demand.

«Αυτό που είναι διαφορετικό είναι η εμπορευματοποίηση της διαδικασίας», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ