Κόσμος

«Σκοτώνονται» Ιταλία - ΕΕ για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης -«Να αποφύγουμε κρίση αλά Ελλάδα»

Για «οικονομική τρομοκρατία» κατηγόρησε η Ιταλία την ΕΕ με αφορμή την κόντρα για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης λαϊκιστών που οξύνθηκε χθες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προειδοποίησαν τη Ρώμη ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών επικεντρώνεται στην πρόθεση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξήσει τις δαπάνες και να προχωρήσει σε μείωση φόρων, μέτρα, ωστόσο, που θα αυξήσουν το χρέος της χώρας παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί που που τρομοκρατούν με τις δηλώσεις τους ις αγορές», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας ενέτεινε τις ανησυχίες των αγορών πυροδοτώντας φόβους για κρίση χρέους. Το χρέος της χώρας αγγίζει το 132% του ΑΕΠ, δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

«Εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Γιούνκερ: «Να αποφύγουμε μια νέα κρίση σαν της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χθες το βράδυ ότι η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «αυστηρά και δίκαια» για την αποτροπή μιας νέας κρίσης.

«Μια κρίση ήταν αρκετή», είπε χθες βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Μετά τη σκληρή διαχείριση της ελληνικής κρίσης πρέπει να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε μια νέα ελληνική -αυτή τη φορά ιταλική- κρίση», τόνισε. «Πρέπει να εμποδίσουμε την Ιταλία να τύχει ειδικής μεταχείρισης. Αν το πετύχαιναν όλοι θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα απέρριψε τις αιτιάσεις διαμηνύοντας: «Στην Ιταλία κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές του Γιούνκερ, που συγκρίνει τώρα τη χώρα μας με την Ελλάδα», είπε. Ο Ματέο Σαλβίνι υπεραμύνθηκε του σχεδίου προϋπολογισμού υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα τα δικαιώματα των πολιτών για εργασία, ασφάλεια και υγεία.

Προθεσμία δύο εβδομάδων από το Eurogroup

Η Ρώμη έλαβε προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τον νέο της προϋπολογισμό, την ευθύνη αξιολόγησης του οποίου θα έχει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να επιβάλουν τιμωρητικά μέτρα στη Ρώμη αν επιμείνει σ’ ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για υπερβολικά ελλείμματα και χρέος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ