Κόσμος

Ασκήσεις προστασίας συνόρων κάνουν οι Αυστριακοί - «Τείχος» κατά των μεταναστών

Την μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση προστασίας συνόρων στη μεθόριο με τη Σλοβενία διεξάγει σήμερα η Αυστρία στέλνοντας μήνυμα στη Γερμανία η κυβέρνηση της οποίας παραμένει βαθιά διχασμένη αναφορικά με το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε στη Bild ο αυστριακός αντικαγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων αστυνομικοί και μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα μετάσχουν στην άσκηση στο Σπίλφελντ.

«Μ’ αυτή την άσκηση θέλουμε να προετοιμαστούμε για όλες τις εξελίξεις και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ελέγχου και ελεύθερη διέλευση όπως το 2015. Ο λόγος που προχωρούμε σ’ αυτή την κίνηση είναι η συζήτηση περί κλεισίματος των συνόρων εντός της ΕΕ, που πυροδότησε η Γερμανία καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στις μεταναστευτικές οδούς στα Βαλκάνια», είπε.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος Κουρτς τόνισε ότι η Αυστρία θα είναι έτοιμη και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για προστατέψει τα σύνορά της. «Αυτό σημαίνει διασφάλιση των συνόρων στο [μεθοριακό πέρασμα] Μπρένερε [στα σύνορα με την Ιταλία] αλλά και σε πολλά άλλα σημεία», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να συνεργαστώ για να μην φτάσουμε εκεί. Πρέπει να διασφαλίσουμε να μη φθάνουν πλέον στην Ε.Ε. παράτυποι μετανάστες, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα χρειαστούμε συνοριακούς ελέγχους εντός της Ευρώπης».

Στη σημερινή άσκηση θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η αποτελεσματικότητα της αποτελούμενης από 600 άνδρες νέας μονάδας προστασίας των συνόρων με την επωνυμία Puma, η οποία θα επιχειρήσει να σταματήσει μέλη της αστυνομικής ακαδημίας, που θα παριστάνουν τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ