Κόσμος

Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο: Παρερμηνεύτηκαν τα λόγια μου για ενίσχυση των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Σε παρερμηνεία των δηλώσεών του περί ενίσχυσης των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη απέδωσε την ενόχληση που εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα.

«Λυπούμαι για το γεγονός ότι τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν. Και για να το ξεκαθαρίσω: δεν έχω πρόθεση να αναμιχθώ σε πολιτικές υποθέσεις», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ στο δίκτυο «RedaktionsNetzwerkDeutschland» και πρόσθεσε ότι θεωρεί υποχρέωσή του να συνεργάζεται «με όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα, για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

Η δήλωση του κ. Γκρενέλ στον ιστότοπο «Breitbart», «θέλω να ενδυναμώσω τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη» και η ανάρτησή του στο Twitter ότι «βιώνουμε ένα ξύπνημα της σιωπηλής πλειοψηφίας -εκείνων οι οποίοι απορρίπτουν τις ελίτ και την φούσκα τους- με ηγέτη τον Τραμπ», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Γερμανία, από στελέχη όλων των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό διπλωμάτη να μην συμπεριφέρεται «σαν ακροδεξιός αποικιοκράτης». Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Γκρενέλ πραγματοποίησε την πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψή του στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αντρέας Μιχαέλις, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις δηλώσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ