Κόσμος

Mεταστάθμευση τουρκικών Bayraktar TB2 με πυραύλους στην Α.Θράκη - "Αντιπαράθεση" δυνάμεων από Εβρο μέχρι Κυπριακή ΑΟΖ

Επιθετικές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων φέρονται να υλοποιούνται κατά της ελληνο-τουρκικής παραμεθορίου με μεταστάθμευση τουρκικών εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων UAV Bayraktar TB2 στο αεροδρόμιο της Κεσάνης στην Ανατολική Θράκη.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το τουκικό γεωτρύπανο αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε γεώτρηση στην Μεσόγειο...

Στο αεροδρόμιο της περιοχής λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Πέπλο και το Τυχερό οι τουρκικές δυνάμεις μεταστάθμευσαν άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2 .

Σκοπός τους επίσημα σύμφωνα την ιστοσελίδα AegeanHawk, η διενέργεια πτητικών δοκιμών , μόνο που μιλάμε για ένα εναέριο σύστημα που έχει δοκιμαστεί στην Συρία και το Αιγαίο εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η παρουσία τουρκικών UAV στην πρώτη γραμμή έχει στόχο την περιοχή του Έβρου και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αν το δούμε σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τουρκικές ασκήσεις προσομοίωσης «διάβασης» του Έβρου ποταμού στην στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη μαζί και με την πιθανή μετακίνηση μονάδων στην περιοχή αυτή , θα βγάλουμε το συμπέρασμα  ότι όλα αυτά αποτελούν προοίμιο πιθανών εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

Ένα σμήνος για παράδειγμα εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2, θα μπορούσε να προκαλέσει  προβλήματα στις ελληνικές δυνάμεις , δεδομένων των δυνατοτήτων που διαθέτουν αυτά τα εναέρια συστήματα.

Η εξουδετέρωση τους θα απαιτούσε την απασχόληση αεροσκαφών της ΠΑ , αποσύροντας πολύτιμες μονάδες από το Αιγαίο ενώ η συνεχή και χωρίς όρια πτητική τους λειτουργία καθιστά τα UAV αυτά ως μη ελέγξιμο αντίπαλο  νύκτα και μέρα .

Σαφώς και διαθέτουμε τα ανάλογα οπλικά συστήματα ως ελληνικός στρατός, μόνο που οι Τούρκοι ίσως για πρώτη φορά προχωρούν παρακάτω εισάγοντας νέες καινοτομίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή .

Πριν μερικές ημέρες είχαμε αναφέρει με άρθρο μας με τίτλο (  Πρώτο τουρκικό «κύμα» κατά των ελληνικών ΕΔ με ΑΝΚΑ, «σαλάχια» και «ταραντούλες» – Που βρήκε τέτοια τεχνογνωσία η Αγκυρα;), ότι  όταν ακόμη και  έγκυρες διεθνείς ιστοσελίδες όπως  defensenews.com ασχολούνται  με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τουρκίας, τότε υπάρχει θέμα και θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πλέον οποιαδήποτε μαντική ικανότητα για να κατανοήσει ότι έτσι ακριβώς θα ξεκινούσε το πρώτο κύμα μιας τουρκικής πιθανής μελλοντικής πολεμικής επίθεσης:

Eτοιμοπόλεμες μοίρες UAV Bayraktar σε ρόλο UCAV και με χρήση πυραύλων MAM-L θα επιχειρήσoυν να εξουδετερώσουν την ελληνική αεράμυνα ( ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους ( αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά).

Την ίδια στιγμή τουρκικά επίγεια μη επανδρωμένα τροχοφόρα (Tarantula) και ερπυστριοφόρα (νέο μικρό άρμα μάχης ASELSAN) οχήματα θα δρουν υποστηρικτικά με τις χερσαίες δυνάμεις των τουρκικών δυνάμεων στον Έβρο κινούμενα ακόμη και μέσα στο ποτάμι μιας και για αυτά τα οχήματα δεν υπάρχει περιορισμός κινήσεων.

Ο Τούρκος υφυπουργός Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του νέου μη επανδρωμένου τροχοφόρου οχήματος με την επωνυμία Tarantula, εφοδιασμένο με πολυβόλο και άλλα «όπλα» μεταβάλλοντας τελείως το τοπίο μιας μελλοντικής πολεμικής σύγκρουσης των Τούρκων με την χώρα μας .

Η τουρκική «Ταραντούλα» είναι τροχοφόρο όχημα  8×4, και διαθέτει ενσωματωμένη πύργο Aselsan Sarp, ο οποίος μπορεί να φέρει ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Το όχημα, διαθέτει εμβέλεια ελέγχου 3 χιλιόμετρα το πολύ, και αυτονομία 70 χιλιομέτρων με  8 ώρες λειτουργίας. Είναι όχημα  2 τόνων και διαθέτει χωρητικότητα 800 κιλών, πράγμα που του δίνει την δυαντότητα για να μεταφέρει ποικιλία οπλικών συστημάτων , συστημάτων παρακολούθησης κά .

Η ASELSAN επίσης έχει κατασκευάσει ερυστριοφόρο άρμα μάχης με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο ενώ το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να «φορτωθεί» με μεγάλο όγκο οπλικών συστημάτων (μικρούς πυραύλους, πολυβόλα, πυροβόλα μικρού διαμετρήματος) και συστημάτων παρατήρησης.

Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι οι νέο-οθωμανοί σε πιθανή…λέμε.. ελληνοτουρκική σύρραξη στον Έβρο θα χρησιμοποιήσουν «μη επανδρωμένα» χερσαία και εναέρια συστήματα στο πρώτο κύμα , σε μια επανάληψη της τακτικής τους επί οθωμανικής περιόδου όπου πρώτα έστελναν τους « αναλώσιμους» και μετά τα επίλεκτα τμήματα με τους γενίτσαρους.

Πάντως ότι και να στείλουν σε πιθανή αναμέτρηση , ο ελληνικός στρατός είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τρομερή αποτελεσματικότητα που διαθέτει και κυρίως ευστοχία κατά όλων των πιθανών τουρκικών σχεδίων, και αυτό το γνωρίζουν οι " γείτονες".

https://youtu.be/tXSBmw1b9Ug?t=94

https://youtu.be/hIF3o_KJgI0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ