Κόσμος

Στον πάτο η Deutsche Bank δια χειρός ΗΠΑ: "Διάσωση" από ΕΚΤ και συνάντηση Ντράγκι-Μέρκελ λίγο πριν ξεκινήσει το ιταλικό "πυροβολικό"...

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται από τους Αμερικανούς στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Deutsche Bank όπου σημειώνονται απίστευτα γεγονότα τις τελευταίες ώρες. Σε «προβληματική κατάσταση» βρίσκονται οι δραστηριότητες της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, εκτιμά η FED, μια διάγνωση που είναι σπάνια για ένα τόσο μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και επηρέασε αποφάσεις που έλαβε η γερμανική τράπεζα.

Ετσι, οι φόβοι αναζωπύρωσης της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε σε μια σπάνια, αν όχι πρωτοφανή, φραστική παρέμβαση στήριξης της Deutsche Bank, ενώ ο Μάριο Ντράγκι μεταβαίνει την Δευτέρα στο Βερολίνο για μια εκτός προγράμματος συνάντηση.

Η εκτίμηση της Fed έγινε πριν από ένα χρόνο και τα αποτελέσματά της δεν είχαν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.

Δημοσίευμα της “Wall Street Journal” αποκάλυψε ότι οι εποπτικές αρχές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έχουν εντάξει από πέρυσι την Deutsche Bank στην κατηγορία των τραπεζικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα (“troubled”) και άρα παρακολουθούνται πιο στενά από τους επόπτες αποκαλύπτει το sofokleousin.gr

Όπως μεταδίδει η WSJ, η αξιολόγηση «προβληματική κατάσταση» είναι μία από τις χαμηλότερες στην κλίμακα που χρησιμοποιεί η Fed για τον έλεγχο των τραπεζών.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 5%.

Σε ερώτηση του Reuters για το δημοσίευμα της WSJ, η Deutsche Bank απάντησε ότι δεν κάνει σχόλια σχετικά με την επικοινωνία της με ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές. Η γερμανική τράπεζα ανέφερε πως η Deutsche Bank AG έχει επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια.

Παράλληλα, η Deutsche Bank δέχθηκε ένα βαρύτατο πλήγμα και από τον οίκο αξιολόγησης S&P, που για πρώτη φορά υποβάθμισε την αξιολόγηση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας κάτω από την κατηγορία «Α», στο «ΒΒΒ+», τονίζοντας ότι έχει αμφιβολίες για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με στροφή μακριά από τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής.

Οι μετοχές της τράπεζας έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό και η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί στα 22 δισ. ευρώ, ενώ χτες σημείωσαν άνοδο καθώς η ΕΚΤ παρενέβη στις εξελίξεις, με δήλωση αξιωματούχου της στο Reuters.

Η πηγή αυτή τόνισε ότι «η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον περασμένο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των εποπτών, έχει πιο αποτελεσματική διοικητική ομάδα, καλή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, ενώ οι εποπτικές αρχές έχουν εμπιστοσύνη στα σχέδια που βλέπουν».

Πρόκειται για μια σπάνια φραστική παρέμβαση, έστω και με μια ανεπίσημη δήλωση, καθώς η ΕΚΤ παγίως αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις σε μεμονωμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ «μίλησε» ερμηνεύθηκε από τους παράγοντες της αγοράς ως ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης που θα αντιμετώπιζε η ευρωζώνη, αν οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνέχιζαν να σφυροκοπούν τους τίτλους της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

Καθησυχαστικά λειτούργησε και το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος HNA Group Co, βασικός μέτοχος της γερμανικής τράπεζας, δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστιν Σέβινγκ, ο οποίος εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Οι εξελίξεις στην Deutsche Bank εγγράφονται σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κρίσης στην Ιταλία.

Άλλωστε, και για τη γερμανική τράπεζα υπάρχουν υπόνοιες ότι υποστεί αρκετά σημαντικές ζημιές από την τελευταία «βουτιά» των ιταλικών ομολόγων.

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα απασχολεί έντονα την ΕΚΤ, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με το δημόσιο τομέα.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιταλικά ομόλογα αξίας άνω των 350 δισ. ευρώ, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα και παραμένουν χαμηλές, ακόμη και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, με την απόδοση των 10ετών τίτλων, που είχε πέσει ως το 1% το 2016, να βρίσκεται πάνω από το 2,5%.

Εκτός από τις ιταλικές τράπεζες, μεγάλες θέσεις έχουν στα ιταλικά ομόλογα γαλλικές και ισπανικές, όπως και η Deutsche Bank.

Τις μεγαλύτερες ζημιές από την πτώση των ιταλικών ομολόγων υφίσταται, βεβαίως, η ίδια η ΕΚΤ, που έχει τοποθετήσεις άνω των 300 δισ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Kαι αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν πληροφορίες πως οι Ιταλοί θα επιμείνουν στην απαίτησή τους για διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ και ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων και της λιτότητας που επιβάλει η ευρωζώνη.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η μη προγραμματισμένη συνάντηση Ντράγκι – Μέρκελ στο Βερολίνο, που ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα γίνει την Δευτέρα, προσλαμβάνει μεγάλο ενδιαφέρον, παρότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στίβεν Ζάιμπερτ, την παρουσίασε ως μια συνήθη συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων…

Συναγερμός στην Deutsche Bank – Προσπαθούν να καθυσηχάσουν το προσωπικό!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, επεδίωξε να καθησυχάσει το προσωπικό λέγοντας πως η τράπεζα είναι οικονομικά υγιής, μετά από μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της και την πτώση της τιμής της μετοχής της, ως αποτέλεσμα δημοσιεύματος που ανέφερε ότι οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ θεωρούσαν πέρυσι «προβληματική» την τράπεζα.

«Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν αμφιβολίας», δήλωσε ο Ζέβινγκ σε επιστολή του προς το προσωπικό, παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι η ροή των ειδήσεων σχετικά με την τράπεζα «δεν είναι καλή».

Στην ανακοίνωσή τoυ, o S&P αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Ζέβινγκ να υλοποιήσει ένα σχέδιο για τη συρρίκνωση της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας της Deutsche και να εστιάσει και πάλι στην Ευρώπη και την εγχώρια αγορά της, ώστε να χαράξει την επάνοδο στην κερδοφορία μετά από τρία έτη ζημιών.

«Βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους στην υλοποίηση της αναθεωρημένης στρατηγικής, εν μέσω ενός περιβάλλοντος της αγοράς που εξακολουθεί να μη βοηθά, και πιστεύουμε ότι, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Deutsche Bank θα υστερεί για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο S&P.

Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι πολύ σημαντικές για όλες τις εταιρείες, ιδιαίτερα όμως για μία τράπεζα όπως η Deutsche, για την οποία είναι σημαντική η αντίληψη που υπάρχει για την υγεία της στο να κερδίσει επιχειρήσεις. Η γερμανική τράπεζα είναι μεγάλος εκδότης ομολόγων, το κόστος των οποίων εξαρτάται πολύ από τους οίκους αξιολόγησης.

Στην επιστολή του, ο Ζέβινγκ διασκέδασε, επίσης, τις ανησυχίες των εποπτικών Αρχών των ΗΠΑ, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) είχε χαρακτηρίσει τις λειτουργίες της Deutsche Bank πέρυσι ότι ήταν «σε προβληματική κατάσταση».

Στην επιστολή του προς το προσωπικό, ο Ζέβινγκ ανέφερε ότι τα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου και κινδύνου αγοράς σπάνια ήταν τόσο χαμηλά, ότι είναι αβάσιμη η φημολογία πως η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και ότι τα σχέδια χρηματοδότησης για φέτος έχουν προχωρήσει καλά.

Ο Ζέβινγκ σημείωσε, επίσης, ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να αντιδράσει σε υπερβολικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία σειρά από πράξεις επιβολής της Federal Reserve αφορούσαν κυρίως αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους και την υποδομή. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πρόοδο στη θεραπεία τους το τελευταίο έτος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, αλλά πλησιάζουμε συνεχώς», σημείωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=TGHq2_lGttk

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ