Κόσμος

Εκβιάζει ο Τ.Ερντογάν για τα F-35: «Είμαστε συμπαραγωγός χώρα» λέει - «Είστε κατοχική δύναμη» του απαντά Αμερικανός γερουσιαστής

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τους Αμερικανούς για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λέγοντας πώς η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα, έχει πληρώσει 1 δισ. δολάρια και πρέπει να παραλάβει τα αεροσκάφη, ενώ ο Τουρκικός Τύπος από κοντά επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται στις 21 Ιουνίου.

Αυτά από την πλευρά της Τουρκίας γιατί οι ΗΠΑ είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν, θεωρούν πώς έχει αλλάξει στρατόπεδο και παίζει με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, άρα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα μέχρι να αναθεωρήσει ή να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης, όπως είναι η ακύρωση της παραλαβής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές μάλιστα ζητούν από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να μην παραδώσει τα F-15 στην εχθρική Τουρκία.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε χθες ότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα κι έχει ήδη πληρώσει 1 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα, συνεπώς δεν μπορεί να συζητείται καν το ενδεχόμενο αναστολής παράδοσης αεροσκαφών.

Είναι γεγονός ότι το οικονομικό μέρος της συμφωνίας ενδιαφέρει και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin που δεν θα θέλει να χάσει έναν πελάτη όπως η Τουρκία. Ωστόσο ο Τραμπ έδειξε με την απόφασή του για το Ιράν ότι δεν αποφασίζει μόνο με τα συμφέροντα των εταιρειών. Η απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, για παράδειγμα προκαλεί την απώλεια 17 δισ. δολαρίων για την Boeing που είχε συμφωνήσει να πουλήσει αεροπλάνα στο Ιράν!

Αν τελικά αποφασιστούν οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία και το πρώτο παραληφθεί στις 21 Ιουνίου όπως γράφει ο Τουρκικός Τύπος τότε θα ακολουθήσουν άλλα πέντε αεροσκάφη, από τα οποία κανένα όμως δεν θα προσγειωθεί στην Τουρκία. Κι αυτό, γιατί οι πρώτοι Τούρκοι χειριστές τους θα πρέπει να μεταβούν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στο νέο τύπο αεροσκάφους, που όπως όλα δείχνουν την επόμενη διετία θα τα δούμε στο Αιγαίο.

Οι αντιδράσεις πάντως Αμερικανών γερουσιαστών συνεχίζονται. Αυτή τη φορά σειρά ήταν του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την κατηγόρησε ότι με την στάση της τορπιλίζει τις όποιες δυνατότητες καλών σχέσεων.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αφού υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε:

«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και θέλει να φύγουν οι ειρηνευτές. Στο τέλος της ημέρας, εάν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έμεναν μόνοι τους, ίσως θα είχαμε λύση. Αλλά η Τουρκία, με την πιο στρατιωτικοποιημένη κατά κεφαλή περιοχή σ' όλο τον κόσμο, στην βόρεια Κύπρο, με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκει να παρεμβαίνει στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Επειδή όμως κανείς δεν ξέρει και μάλλον είναι αδύνατο να αρχίσουν να παραδίδονται στην Τουρκία F-35 από τον Ιούνιο, ο Ερντογάν προσπαθεί να το έχει δίπορτο και μεταβαίνει στη Βρετανία στις 15 Μαίου, όπου θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέη και θα θέσει και το θέμα του μαχητικού αεροσκάφους. Υπενθυμίζεται πώς ο  βρετανικός όμιλος BAE Systems είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ) για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...