Κόσμος

Μετά από Ρώσους και Σύρους και η Αγκυρα κατά ΗΠΑ για τους Κούρδους: «Θα επιτεθούμε στην Μάνπιτζ σε 45 ημέρες»

Τουρκικό τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ για τους Κούρδους του YPG της Μάνπιτζ την στιγμή που Ρώσοι και Σύροι επιτίθενται μετωπικά στο SDF (τους φιλοαμερικανούς Κούρδους της Συρίας) και τις αμερικανικές δυνάμεις που τους υποστηρίζουν.

Η Αγκυρα προειδοποίησε με σαφήνεια την Ουάσιγκτον ότι αρχικά μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου και εν συνεχεία μέσω του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ότι «Θα κτυπήσουμε στην Μάνπιτζ αν δεν φύγει άμεσα από εκει το YPG/PKK» 

Το θέμα  είχε , ταυτόχρονα, απασχολήσει και την πρωτη συνάντηση του νέου με τον Τούρκο ομόλογό του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στις Βρυξέλλες  (όπου πήγαν με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ).

Ο Τουρκος υπουργός σε δηλώσεις του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ.Πομπέο ότι «η διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG  θα έχει την ίδια τύχη με τους τρομοκράτες στο Αφρίν, αν δεν εκκενώσει την Μανμπίτζ που τελεί υπό την κατοχή της. Αν εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης η YPG θα αποχωρήσει από την Μανμπίτζ. Ειδάλλως είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε όπως συμβαίνει στο Αφρίν και στο Καντίλ (σ.σ.: Ιράκ). Υπάρχουν βήματα βάσει χρονοδιαγράμματος που πρέπει να γίνουν στην Μανμπίτζ. Θα αναλάβουμε από κοινού δράση με τις ΗΠΑ στην Μανμπίτζ»,

Σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών Joseph Dunford,  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ συζήτησαν το θέμα και ο Τούρκος έστειλε τελευταία προειδοποίηση,

Παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο  ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωνε  σε κοινή τηλεοπτική εκπομπή  ιδιωτικών καναλιών  ότι «η ύπαρξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία και συγκεκριμένα στη Μανμπίτς αποτελεί  απειλή για τη Τουρκία αλλά θα αντιμετωπιστεί άμεσα».

Συγκεκριμένα  ανέφερε ότι υπήρχε συμφωνία στη Μανμπίτς την περίοδο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και είχε καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τις επόμενες 90 ημέρες και ήδη έχουν περάσει οι 45 από αυτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Επανεξετάζεται η σχετική διαδικασία και στην περίοδο του υπουργού Εξωτερικών της ίδιας χώρας Μάικ Πομπέο όπου η Τουρκία ζητά την απόσυρση των παρακλαδιών της οργάνωσης PKK, PYD και της YPG και εξέφρασε τη θέληση της Τουρκίας ότι ζητά την επίλυση του ζητήματος με τις ΗΠΑ».

Ο Μ.Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι «Στην συγκεκριμένη περιοχή της Μανμπίτς ζουν Άραβες, Τουρκμένοι και άνθρωποι άλλων εθνοτικών ομάδων και ότι   η τρομοκρατική οργάνωση PKK τους τρομοκρατεί».

Ο κ. Γιλντιρίμ έστειλε τελευταία προειδοποίηση: «Εμείς στις ΗΠΑ λέμε ότι και στο παρελθόν είχατε υποσχέσεις, πρέπει να αδειάσει η περιοχή από την PKK. Εάν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό και εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια.

Ελπίζω να μην υπάρξει ανάγκη σε μια επιχείρηση όπως εκείνης στο Αφρίν. Θέλουμε να κάνουμε εκείνα που χρειάζονται με τις ΗΠΑ διότι εκεί βρίσκονται οι ΗΠΑ επίσης η Ρωσία και οι δυνάμεις του Συνασπισμού.

Εμείς δεν θέλουμε την κλιμάκωση της έντασης εντός του ΝΑΤΟ και γι’αυτό θέλουμε να κάνουμε εκείνα που χρειάζονται με τις ΗΠΑ αλλά η ύπαρξη του PKK στη Μανμπίτς είναι απειλή επίσης είναι θέμα ασφαλείας και πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί και θα επιλυθεί με κάποιο τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ