Κόσμος

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαδεχθεί την Ελισάβετ ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα διαδεχθεί τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγέτες των 53 χωρών του οργανισμού.

«Ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας θα είναι η Αυτού Υψηλότης ο πρίγκιπας Κάρολος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στον Πύργο του Γουίνδσορ.

Το αξίωμα αυτό είναι συμβολικό και δεν κληρονομείται.

Η Ελισάβετ, που αύριο θα κλείσει τα 92 της, είχε εκφράσει την Πέμπτη την επιθυμία να την διαδεχθεί ο γιος της. Η ίδια είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα όταν απεβίωσε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ΄, το 1952.

Πολλοί ηγέτες είχαν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Κάρολο, όπως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τρινό. Ο Κάρολος «είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά η Μέι. «Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πάντως ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.

Μια Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου μετά από μια «σοκαριστική» συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ και της δήλωσε: «Δεν σας φαίνεται».

«Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί περί ρατσισμού δεν είναι κάτι καινούριο για τη βασιλική οικογένεια», παραπέμποντας σε κάποιες άτοπες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ