Κόσμος

Ιράκ: 25 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε κηδεία μαχητών που πολέμησαν κατά του ISIS

Αιματηρή επίθεση στο βόρειο Ιράκ – Οι βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που η πομπή με τα φέρετρα έμπαινε στο κοιμητήριο του χωριού Ασντίρα

Το θάνατο 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 18 προκάλεσε η χθεσινή βομβιστική επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της κηδείας Ιρακινών μαχητών της Χασντ αλ-Σαάαμπι, που σκοτώθηκαν μια μέρα νωρίτερα από το ISIS, σύμφωνα με νέο απολογισμό αστυνομικών και ιατρικών πηγών.

Ο δήμαρχος του χωριού Ασντίρα στο βόρειο Ιράκ, Σαλαχεντίν Σααλάν, δήλωσε ότι «δύο βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που έμπαινε η πομπή με τα φέρετρα στο κοιμητήριο». Το σουνιτικό χωριό βρίσκεται στα νότια του Ας-Σαρκάτ, ενός από τα τελευταία προπύργια του ΙΚ που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου τέσσερις τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στο Ιράκ μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου και στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους στη Βαγδάτη.

Οι μαχητές της Χασντ πρωταγωνιστούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι παραστρατιωτικές μονάδες της Χασντ, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από σιιτικές πολιτοφυλακές, έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στη μάχη κατά του ΙΚ ως συμπληρωματικές των ιρακινών δυνάμεων. Περιλαμβάνουν επίσης δυνάμεις σουνιτικών φυλών.

Τον Δεκέμβριο η Βαγδάτη ανακοίνωσε τη «νίκη» της κατά του ΙΚ. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, τζιχαντιστές εξακολουθούν να βρίσκονται κατά μήκος των πορωδών συνόρων με την εμπόλεμη Συρία και στην τεράστια ιρακινή έρημο.

Όπως υποστηρίζουν, οι τζιχαντιστές παίρνουν τον έλεγχο δρόμων τη νύχτα και επιβάλλουν ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις επαρχίες Σαλαχεντίν, όπου βρίσκεται η Ασντίρα, και Αλ-Άνμπαρ, που εκτείνεται από τη δυτική περιφέρεια της Βαγδάτης μέχρι τη μεθόριο με τη Συρία.

Την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας του ΙΚ κατά της έδρας ενός κόμματος στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ.

Στις 12 Μαΐου διεξάγονται στο Ιράκ βουλευτικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ