Κόσμος

Ο Ρεξ Τίλερσον «εξαφανίστηκε» από την ηλεκτρονική σελίδα του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Ο Ρεξ Τίλερσον εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ (www.stete.gov) καθώς η αιφνιδιαστική απόλυσή του -μέσω Twitter- ισχύει κι επίσημα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μετέδωσε το ABC News. Η ηλεκτρονική παραπομπή “Υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον” που βρισκόταν στην κεφαλή της ηλεκτρονικής σελίδας εξαφανίστηκε κι αντικαταστάθηκε με τον πιο γενικό τίτλο “Υπουργός των Εξωτερικών.” Η αντικατάσταση έγινε το βράδυ του Σαββάτου.

Εάν κάποιος κάνει κλικ στον νέο ηλεκτρονικό σύνδεσμο, τότε ενημερώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν “ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ, από την 1η Απριλίου του 2018”. Παράλληλα, υπάρχει φωτογραφία του Σάλιβαν να υπογράφει τα έγγραφα του διορισμού του στη θέση του υφυπουργού (Ιούνιος 2017).

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για την αλλαγή που έγινε στην ηγεσία του υπουργείου.Επιπρόσθετα, οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι που οδηγούσαν στις ομιλίες του Τίλερσον, στα ταξίδια του, αλλά και σε άλλα γεγονότα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οδηγούν σήμερα σε δραστηριότητες του Σάλιβαν.

Επίσης, ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος που οδηγούσε στη βιογραφία του Τίλερσον ως 69ου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οδηγεί στο ενημερωτικό σημείωμα ότι “η σχετική σελίδα δεν μπορεί να βρεθεί”. Όταν γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του παραπάνω προβλήματος, το υπουργείο αποκατέστησε τη σύνδεση με έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο που οδηγεί σε σελίδα αρχείου, για τη θητεία του Τίλερσον ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον, μέσω μιας ανάρτησης του στο Twitter στις 13 Μαρτίου, ενώ η αποχώρηση του έγινε επίσημα μετά την 31η Μαρτίου. Ο Σάλιβαν θ’ ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός ΥΠΕΞ μέχρι την επικύρωση του διορισμού του (πρώην) διευθυντή του FBI Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του υπουργείου, από τη Γερουσία. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται για τα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ