Κόσμος

Σιγά μην άφηνε ο Ερντογάν τους δύο στρατιωτικούς - Σφάζει Κούρδους “και για την ασφάλεια της ΕΕ”

Σε αποτυχία φαίνεται πως οδηγήθηκε η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τόσο για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, όσο και για το θέμα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, που δεν είναι άλλο από αυτό για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αν και στο δεύτερο δημιουργείται η αίσθηση ότι κάποια διαδικασία διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει. Κι όλα αυτά, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να μίλησαν ανοιχτά στον Τούρκο πρόεδρο…

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη Βουλγαρία, στις κοινές δηλώσεις ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δεύτερος ζήτησε από τον Ερντογάν την «επανεξέταση» του θέματος της κράτησης των δυο Ελλήνων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα πριν το Πάσχα, το οποίο δεν θα το έλεγε εάν δεν είχε γίνει μια αρχική συνεννόηση. «Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις υπόλοιπες αναφορές, ο Ερντογάν θεωρεί σημαντικότατο κεφάλαιο για τη χώρα του τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε το θέμα των δυο στρατιωτικών θα συμπεριληφθεί στη διαπραγματευτική του στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιλογή να αποφύγει το θέμα, καθώς η ελληνική διπλωματία «έσφιξε τα λουριά» στα θέματα «υψηλής πολιτικής», αυτά που αφορούν τη συναίνεσή της στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία…

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις, η κάθε πλευρά φαίνεται πως διατήρησε τις θέσεις και απλά επιχειρήθηκε με διπλωματικό τρόπο η προώθησή τους, με τη μορφή εκκλήσεων της μιας πλευράς προς την άλλη…

Ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα, ενώ τα σημεία διαφωνίας θα πρέπει να διευθετηθούν «από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας». Υπεραμύνθηκε της τήρησης των δεσμεύσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, εγκρίνοντας την εκταμίευση ποσού 3 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε επίσης, ότι μόλις στις 14 Μαρτίου εγκρίθηκε συμπληρωματικό ποσό επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη συνδρομή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ο Ερντογάν συνεχώς γκρινιάζει ότι δεν τυγχάνει της αντιμετώπισης που θα έπρεπε.

Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να λαμβάνει τα χρήματα χωρίς καμία υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ, επιθυμώντας την εξαίρεση της Τουρκίας από τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους. Εκεί οφείλονται οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων και πουθενά αλλού.

Εξοργιστικός ήταν όμως ο Ερντογάν στο θέμα των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, καθώς όχι μόνο παρουσίασε την Τουρκία σαν μια ακόμα χώρα που επιχειρεί απέναντι σε τρομοκράτεςτους οποίους έχει «εξουδετερώσει» κατά χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Το πραγματικά τρομερό όμως είναι, ότι το θράσος του προέδρου της Τουρκίας έφτασε στο σημείο να αναφέρει ενώπιον των συνομιλητών του, ότι η Τουρκία ό,τι κάνει είναι και προς το συμφέρον και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δίνει μεγάλη προσοχή «στον άμαχο πληθυσμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...