Κόσμος

Ξανά πυρηνική η Ελλάδα; - ΗΠΑ: "Σε ετοιμότητα μεταφοράς 50 υδρογονοβομβών Β-61 από το Ιντσιρλίκ αν χρειαστεί"

"Αν χρειαστεί θα μεταφέρουμε τις 50 βόμβες υδρογόνου Β-61 από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα" . Πληροφορίες βόμβα μεταφέρει το "Βήμα της Κυριακής" επιβεβαιώνοντας πλήρως την χτεσινή μεγάλη αποκάλυψη του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο άρθρο Γεωπολιτικός σεισμός: Ο Ν.Τραμπ ενέκρινε την μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από Τουρκία-Κατάρ σε Ελλάδα-Σ.Αραβία λένε οι Ισραηλινοί.

«Ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί το σενάριο να ζητηθεί να αποθηκευτούν σε ελληνικό έδαφος» σχολιάζει ελληνική πηγή δείχνοντας όμως πως κάτι τέτοιο είναι πλέον ορατό υπό προυποθέσεις.

Η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" επιβεβαιώνει το μεγάλο σενάριο που εν μέρει έχει αρχίσει να υλοποιείται. Η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ έχει ξεκινήσει ήδη όπως ανέφεραν Ισραηλινοί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις βόμβες υδρογόνου, τις γνωστές Β-61.

Η μεταφορά τους δεν είναι απλή τεχνική διαδικασία καθώς περιέχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας και πολλά πρωτόκολλα.

Δεν ξέρουμε κιόλας αν οι Αμερικανοί έχουν κατασκευάσει κάπου στη χώρα μας ειδικά "καταφύγια".

Περίπου ένα χρόνο πριν, το ΚΚΕ είχε καταγγείλει πως γίνονται κρυφές εργασίες στη Βάση του Αραξου (Δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας είχε πει πως είχε ξεκινήσει «η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικάνικα πυρηνικά όπλα».

Ενδεχόμενο μεταφοράς τμημάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά να χρειαστεί στο μέλλον μεταφορά σημαντικών τμημάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Το τεχνικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί αν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα.

Πρόκειται για την τύχη των 50 υδρογονοβομβών Β-61 που βρίσκονται αποθηκευμένες στην τουρκική βάση των ΗΠΑ.

Οι βόμβες αυτές έχουν «νατοϊκό καπέλο» και «ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί το σενάριο να ζητηθεί να αποθηκευτούν σε ελληνικό έδαφος» σχολιάζει πηγή στην εφημερίδα.

Η παρτίδα… γεωπολιτικού πόκερ

Ωστόσο αυτό αν και ακούγεται γοητευτικό, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο σχολιάζει η εφημερίδα κι και επικαλείται σχόλιο υψηλόβαθμης πηγής, που δεν κατονομάζει:

«Αν θέλεις να παίξεις στο μεγάλο τραπέζι πρέπει να συνεισφέρεις» λέει και παρομοιάζει την τρέχουσα κατάσταση με γεωπολιτικό πόκερ.

Σημειώνεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στα σχέδια τρίτων χωρών «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ οι οποίες, όπως λένε, προσπαθούν να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα την ώρα που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στη Συρία.

Οι παραγγελίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν κλειδώσει - Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την Ελλάδα

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από τη βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόον 5 ετών, τα αμερικανικά drones θα έρθουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση, σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ήδη τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση στη Λάρισα πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η νομική βάση έχει βρεθεί από το απόρρητο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να φέρονται διατεθειμένες να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα επιμένουν ότι η αμερικανική προσέγγιση σε σχέση με την Ελλάδα είναι ευρύτερη. Η Ουάσινγκτον θέλει να ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ώστε αυτές να μπορούν να επιχειρούν καλύτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.

Η προμήθεια των ελικοπτέρων Chinook και Kiowa εντάσσεται στην ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου ενώ ήδη έχουν γίνει παραγγελίες για κινητήρες και ανταλλακτικά για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2.

Ας δούμε τι γράφαμε χτες στο άρθρο Γεωπολιτικός σεισμός: Ο Ν.Τραμπ ενέκρινε την μεταφορά των αμερικανικών βάσεων από Τουρκία-Κατάρ σε Ελλάδα-Σ.Αραβία λένε οι Ισραηλινοί

«Τα σχέδια για μεταφορά της μεγάλης Αμερικανικής βάσης της CENTCOM από το Κατάρ στην Σαουδική Αραβία εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ και τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Muhamed bin Salman κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαρτίου.

Επιπλέον, η Διοίκηση του Ν.Τραμπ βρίσκεται στην διαδικασία ακόμη μις κίνησης , στην μετακίνηση της αεροπορικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ της ΝΑ Τουρκίας. Οι ΗΠΑ κλείνουν την μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην περιοχή.

Οι δύο κινήσεις είναι αλληλένδετες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ο ισχυρός υποστηριχτής του Εμίρη του Κατάρ, , Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος είναι σε διαμάχη με τους Σαουδάραβες.

Η Τουρκία πρόσφατα δημιούργησε μεγάλη στρατιωτική βάση στο «Εμιράτο του Πετρελαίου».

Ο Πρίγκηπας της Σ.Αραβίας και ο σύμμαχος του, ο Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan των ΗΑΕ, είναι πολύ στενοί φίλοι και οι πιο πιστοί σύμμαχοι του Ν.Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου.

Και οι δύο βλέπουν την Τουρκία και το Κατάρ ως θανάσιμους εχθρούς.

Οι Αμερικανικές εγκαταστάσεις και τα μαχητικά που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ μεταφέρονται ήδη σε βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Το Πεντάγωνο διερευνά την Ανδραβίδα στην Νότια Ελλάδα ως τον χώρο εγκατάστασης των δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ.

Επιπλέον οι Αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρονται από την βάση Al-Udaid στο Κατάρ, στην Κεντρική Σαουδική Αραβία στην αεροπορική βάση «Prince Sultan» κοντά στο Al Kharj, 77 χλμ Νότια του Ριάντ.

https://www.youtube.com/watch?v=onMNI6ySGYs

https://www.youtube.com/watch?v=REVGlLMwq2s

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ